Potpisali temeljni kolektivni ugovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada i sindikati javnih službi potpisali su temeljni kolektivni ugovor koji ce vrijediti iduce tri godine. Sindikati su se, kao što je od ranije poznato, odrekli isplate božicnice u ovoj godini, a postrožene su i odredbe o isplati cipelarina.

Tako ce ubuduce radnik koji koristi medumjesni prijevoz imati pravo na naknadu troškova prijevoza u mjestu stanovanja samo ako od adrese stanovanja do najbliže stanice medumjesnog prijevoza ima više od jednog kilometra. Na božicnicama u državnim i javnim službama država ce u ovoj godini uštedjeti 300-tinjak milijuna kuna, no kolike ce se uštede ostvariti ukidanjem cipelarine za dio zaposlenih u javnim, ali i državnim službama, nije poznato. Naime, sada predstoji izmjena odredbi o putnim troškovima i u granskim kolektivnim ugovorima.

- Najvažnije je da smo stvorili dobar okvir i otvorili dijalog jer dolazi rasprava o državnom proracunu za 2011., koji se, po odluci Hrvatskog sabora, ne može povecavati u sljedece dvije godine, ustvrdila je nakon potpisivanja TKU-a Jadranka Kosor te podsjetila da ce, uz proracun, biti usvojen i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Istaknula je pritom i da želi da socijalni partneri jednako uspješni budu i u dogovoru o sudjelovanju u Gospodarsko-socijalnom vijecu. Nakon jucerašnjeg potpisivanja TKU-a novinarima nisu dozvoljena pitanja koja izlaze iz okvira potpisanog dokumenta.

I sindikati i predsjednica Vlade potpisani TKU smatraju dobrim. On donosi neka poboljšanja, pa je svim starijim radnicima od 50 godina osiguran sistematski pregled svake dvije godine, a za ostale svake tri godine. Kako je u TKU ugraden i dio sporazuma javnih službi s Vladom, bude li rasta BDP-a dva kvartala uzastopce, sindikati ce iduce godine moci tražiti rast osnovice za izracun placa.


Podijeli: Facebook Twiter