Potpićan: Istra dobila novi pročistač otpadnih voda


- Imam 689 razloga što sam ponosan da mogu nakon probnog rada svečano pustiti u pogon ovaj pročistač otpadnih voda, jer se u posljednje četiri godine upravo toliko milijuna kuna uložilo u vodospremu, vodovodne radove i kanalizacijski sustav u Istarske županiji, rekao je danas u Potpićnu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina puštajući u rad pročistač otpadnih voda.

Uz ministra svečanosti su prisustvovali labinski gradonačelnik i predsjednik uprave Vodovoda Labin te izaslanik župana Valtera Flega Tulio Demetlika, direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, direktor labinskog Vodovoda Dino Škopac, pročelnik Odjela za održivi razvoj u Istarskoj županiji Josip Zidarić, načelnik Općine Kršan Valdi Runko te ostali visoki gosti. Jakovina je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo razvojem vodovodnih sustava u državi, pohvalio projekte koji su u pripremi, poput projekta "Poreč" vrijednog više od 60 milijuna eura, u čiju se realizaciju krenulo radi unaprjeđenja zastarjelog sustava odvodnje i sve većih potreba za očuvanjem okoliša i zaštitom prirodnih resursa, istaknuo je Jakovina.

Dino Škopac, direktor Vodovoda Labin, prisutne je upoznao da je naselje Potpićan obuhvaćeno četvrtom zonom sanitarne zaštite izvorišta u dolini rijeke Raše. Kanalizacijski sustav sačinjavaju gravitacijski kolektori izgrađeni u dužini od 2.200 metara i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda naselja Potpićan izgrađen je 1984. godine, a rekonstruiran je 1997. Zbog nezadovoljavajućih rezultata uređaja i ispadanja pogona hidrotehničke opreme biološki stupanj nije bio u funkciji.

Iz tog se razloga prišlo rekonstrukciji i dogradnji postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Potpićan. Tehnološko rješenje uređaja za obradu otpadne vode Potpićna obuhvaća mehaničku i biološku obradu vode kao i ugušćenje izdvojenog viška mulja te obradu onečišćenog zraka. Odvijanjem predviđenih procesa dobiva se pročišćena voda zadovoljavajuće kvalitete koja se postojećim ispusnim cjevovodom odvodi do prijemnika - rijeke Raše, i ugušćeni mulj koji se autocisternama odvozi na labinski gradski uređaj i uvodi u postojeći sustav obrade i zbrinjavanja mulja.

Rekonstrukcija i dogradnja uređaja započele su lani, završile se u predviđenom roku, izvodile su ih lokalne tvrtke, a cijena investicije je 3,2 milijuna kuna. (Napisao i snimio Adriano ŠĆULAC)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SRIJEDU.


Podijeli: Facebook Twiter