Potonula "Rovinjka" na prodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je najstariji drveni trajekt "Rovinjka", u vlasništvu Maistre, potonuo proteklog tjedna i njegovo se vadenje iz mora tek ocekuje, to nije sprijecilo vlasnika da objavi natjecaj za njegovu prodaju. Jucer je tako osvanuo natjecaj, a pocetna cijena trajekta je 30 tisuca eura. U natjecaju, uz cinjenice da predstavlja kulturno dobro te da je trenutno usidren u luci Rovinj, detalj da je pod vodom nije naveden.

Maistra, nakon što je lani nabavila novi trajekt "Maškin", namjeravala je odmah prodati "Rovinjku", ali ju je preduhitrila Državna uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, koja ga je stavila pod zaštitu. Hotelijerska kuca je zbog toga morala odraditi zakonsku proceduru prodaje u kojoj pravo prvokupa imaju Ministarstvo kulture, potom Istarska županija te na kraju Grad Rovinj, pa se procedura prodaje odvijala gotovo šest mjeseci.

Buduci da je pred potonuce bilo zainteresiranih za kupnju možda ovaj trajekt, izgraden 1952. godine, unatoc tome što je pod vodom nade svojeg kupca. Natjecaj je otvoren do 21. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter