Potonula ribarica kod Brača, onečišćenje se sanira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribarski brod "Soko" potonuo je jutros u blizini uvale Smrka na otoku Braču, a s njega je spašeno svih sedam čalnova posade, no iz broda je u more iscurilo oko tisuću litara dizela pa natnu mrlju saniraju vatrogasci iz Kaštela.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priopćilo je da je ribarica potonula oko 9.30 sati te se nalazi na dubini od oko 80 metara. U trenutku potonuća u brodskim je spremnicima preostalo oko tisuću litara dizela, zbog čijega se istjecanja stvorila naftna mrlja u dužini od pola nautičke milje.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) dojavu o potonuću ribarskoga broda zaprimila je u 10,55 sati od Lučke ispostave Milna. Organizirana je akcija traganja i spašavanja brodom "3 ST Marjan" iz Milne, te je prekrcajem na pomoćnu brodicu spašeno svih sedam članova posade.

Prema iskazima članova posade, do prevrtanja ribarice došlo je zbog nadolazećeg vala kojega je uzrokovao trajekt "Tin Ujević". Pri udaru vala u brodski trup došlo je do pomicanja spremnika s ribom u lijevu stranu broda, zbog čega je navodno plovilo izgubilo balans te se prevrnulo.

Na poziciju potonuća brodom "Florijan" pristigli su vatrogasci Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Kaštela koji saniraju onečišćenje mora.

Očevidn o uzrocima nesreće obavljaju inspektori splitske Lučke kapetanije. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter