Potonula kineska kočarica, 5 nestalih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petorica kineskih ribara smatraju se nestalima nakon što je njihova kočarica potonula u petak u vodama sjeverno od otočja u Istočnome kineskom moru oko kojega se Kinezi spore s Japancima, a državni mediji prenose kako je najvjerojatnije riječ o nesreći.

Brodica je potonula jutros sjeverno od otočja koje Kinezi nazivaju Diyaou, a Japanci Senkaku, izvijestila je služena kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na pomorske izvore.

Razmirice oko otočja u čijim se vodama odnedavno neprestano odvijaju kinesko-japanske igre mačke i miša pojačavaju bojazan međunarodne zajednice od sukoba između dviju najvećih azijskih sila u koji bi mogao biti uvučen i SAD.

Kineski list People's Daily u internetskom izdanju piše da je kočarici Minxiayu 01003 nakon potonuća u pomoć pritekao najbliži kineski vojni brod spasivši pet mornara, a drugi je u potrazi za preostalom petoricom.

Japanska obalna straža izvijestila je da je u područje u kojemu je kočarica potonula, 120 kilometara sjeverno od nenaseljenog otočja, poslala helikopter i patrolni brod. Tvrde da je plovila u međunarodnim vodama.

Otkako je Kina u studenome prošle godine proglasila zonu zračne obrane koja obuhvaća veće dijelove Istočnoga kineskog mora porasla je zabrinutost međunarodne zajednice da bi i najmanji incident mogao vrlo brzo eskalirati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter