Potocarka ima više vitamina C od narance

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saznajte više o biljci koja sadrži više vitamina C od naranci, više željeza od špinata i više kalcija od mlijeka. Ljekovita potocarka pomoci ce vam i u probavi obroka, te ce vašem zdravlju pružiti mnogo dobrobiti.

Ljekovita potocarka (Nasturtium officinale) vodena je biljka dugih peteljki, s malim, okruglastim, svijetlozelenim listovima. Zanimljivo je da su stari Rimljani i Perzijanci koristili potocarku kao hranu za mozak, svojevrsni tonik za živce, ali i kao afrodizijak. Danas se uglavnom koristi tek za dekoraciju jela, no njezina nutritivna vrijednost je tolika da ovi listovi oštrog i gorkog okusa zaslužuju da ih se jede sirove.

Naime, sirovi listovi imaju najvecu nutritivnu vrijednost. Potocarka se može pomiješati i s drugim namirnicama u sokovima i salatama, a može se koristiti i za juhu. Jednom kad naidete na pouzdan izvor kvalitetne potocarke, možete je omotati oko grožda ili komadica ananasa i na ovaj je nacin konzumirati sirovu. Iako je mnogima u tom obliku pregorka, možete je koristiti i kao sirovi dodatak raznim salatama.

Lutein, jod i enzimi
Smatraju je hranom koja usporava starenje, te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih drugih namirnica koje se primjenjuju u tu svrhu. Sadrži mnogo luteina, koji poboljšava ili bar održava oci zdravima unatoc starenju. Potocarka sadrži i velike kolicine joda, toliko velike da se ne preporucuje ljudima koji pate od hipertireoze.

Iznimno visoka kolicina joda potocarki daje prednost u odnosu na ostale biljke iz porodice krstašica. Krstašice su bogate hranjivim tvarima koje pomažu u sprecavanju raka, a sve sadrže hranjive tvari s molekulama sumpora. Neki od tih spojeva pomažu jetri u drugom koraku detoksikacijskog procesa.

Sadrži i enzime koji jetri pomažu proizvesti i dostaviti glutatione u stanice našeg tijela. Glutation se smatra glavnom antioksidativnom molekulom jer dodaje i reciklira potrošene antioksidanse obnavljajuci njihovu aktivnost kako bi mogli zaštititi stanice od oksidativnog stresa.

Potocarku cete rijetko naci u ducanima, no kupite li sjeme ili sadnicu u vrtnim centrima, a koja prosjecno košta oko 10 kuna, riješili ste problem. Ovaj ce vam "lijek" rasti u kuci.


Podijeli: Facebook Twiter