Poticati roditelje na uvođenje ribe u jelovnik djece

Mališanima je objašnjeno zbog čega je  riba zdrava hrana
Mališanima je objašnjeno zbog čega je riba zdrava hrana

LAGUR Istarska batana je organizirao manifestaciju u sklopu provođenja projekta "Edukacija djece i roditelja o važnosti ribe u prehrani", koja se odvijala u

prostorijama Dječjeg vrtića Medulin u prisustvu razigrane djece, njihovih roditelja, vrtićkog osoblja i predstavnika Općine Medulin, a predavanje na tu temu je održala Marina Jantoš-Grubešić. Projekt je nastao iz potrebe da se djeci, ali i njihovim roditeljima skrene pozornost na sastav njihovih jelovnika u cilju educiranja o važnosti pravilne i zdrave prehrane od najranije dječje dobi. Cilj projekta je poticanje roditelja na uvođenje ribe u jelovnik djece te češću konzumaciju ribe, a namjera je da se potakne uvođenje barem još jednog ribljeg obroka tjedno u DV Medulin. 

Program manifestacije započeo je istovremenim provođenjem edukativne radionice-igrokaza za mališane DV Medulina u dobi od četiri do šest godina te edukativnom radionicom gdje su djeca pokazala svoje umijeće crtanja, a nastavio se kuharskim tečajem za njihove roditelje, ali i kuhinjsko osoblje vrtića. Manifestacija je završila zajedničkim druženjem i degustacijom ribljih obroka, koje su spravljali poznati kuharski dvojac Verica i Dragan Jovanović. Djeca su za uspomenu na jučerašnji dan u znaku ribe dobila i malu brošuricu sa ribljim receptima te blok za crtanje. Sudionici i organizatori manifestaciju su ocijenili uspješnom, a načelnik Općine Medulin Goran Buić, koji je ujedno i predsjednik LAGUR-a Istarska batana, rekao je prilikom otvorenja manifestacije kako je riba jedan od najzdravijih prehrambenih proizvoda te kako trebamo i konkretno djelovati s ciljem da bi naša djeca mogla uživati u blagodatima zdrave prehrane.  

- Današnja manifestacija je upravo jedan od načina kako da krenemo prema ostvarenju tog cilja. Na taj način će naša djeca ujedno naučiti više i o moru, o alatima koje koriste ribari, kakve sve vrste riba postoje, naučiti zašto je važno jesti ribu te na kraju manifestacije i kušati koliko je riba ukusna. Na žalost, možda neka djeca danas i nemaju mogućnosti svakodnevne konzumacije ribe, ali zato to mogu djelomično ostvariti kroz izvrsnu kuhinju dječjeg vrtića u Medulinu, gdje imamo zaista izvrsnog kuhara. Stoga je cilj djelovanja LAGUR-a Istarska batana zapravo povezivanje mora i dječjeg vrtića, odnosno naših ribara i djece u vrtiću. Uloga LAGUR-a je na ovaj način u funkciji društvenog boljitka zasigurno ispunjena, a osim vrtića cilj nam je uvesti riblju prehranu i u obližnju školu, te svakom mještaninu naše općine ponuditi domaću, zdraviju namirnicu na obostranu korist, zaključio je Buić.   

Ravnateljica Dječjeg vrtića Medulin Severka Verbanac rekla je da je u razvoju djece najvažnije ono što nauče u predškolskoj dobi, a što im je temelj za cijeli daljnji život. 

- Mi razmišljamo o vještinama i znanjima koje možemo prenijeti djeci u najranijoj dobi, a koja će im omogućiti bolji razvoj i napredak kasnije u životu. Spoznaje koje dijete ovako rano dobije o važnosti prehrane morskim proizvodima sigurno će utjecati i na to da djeca, kroz razgovor ili motivaciju prehrambenim navikama koje na ovaj način usvoje u vrtiću, potaknu i roditelje da češće koriste morske namirnice u pripremi svakodnevnih obroka. Mala djece često i odbijaju jesti ribu, no zadaća je vrtića da ih motivira i potakne da požele kušati i da što više na meniju požele imati baš takve namirnice. To činimo serviranjem ribljih namirnica na drugačiji, maštovitiji način, radionicama na tu temu te na druge kreativne načine, gdje naše odgajateljice imaju važnu ulogu, a što u konačnici rezultira pozitivnim učinkom na djecu. Projekt LAGUR-a je u svakom slučaju dobrodošao pošto je obogatio naš dosadašnji rad s djecom, gdje smo u mnoštvo navrata i projekata već i sami uvodili djecu u svijet zdrave prehrane, pogotovo ribljeg menija, zaključila je Verbanac.  

(C. B. GALIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter