Poticanje ženskog poduzetništva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc tome što su cesto obrazovanije od muškaraca i što imaju ideje, žene u Hrvatskoj još se oduvijek nerado odlucuju na pokretanje samostalnog posla. Da bi ih potaknule na drugacije razmišljanje, predstavnice Hrvatske gospodarske komore, Županijske gospodarske komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje su u Puli održale motivacijski seminar za studentice i nezaposlene žene, one koje prvi put traže posao, ali i zaposlene koje žele pokrenuti samostalan posao.

Rijec je o projektu EntrepreneurSHEp Croatia - Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva koji sa 146 tisuca eura financira Europska unija, a u kojem uz HGK sudjeluju Tehnološki park Varaždin, Tera Tehnopolis iz Osijeka te zagrebacka Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubic Zrinski".

Projekt je namijenjen Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Licko-senjskoj županiji. Europska mreža žena ambasadorica osnovana je 2009., a danas u njoj sudjeluje 250 žena iz 22 države.

Medu njima su i cetiri ambasadorice-poduzetnice koje su zainteresiranim ženama prenijele svoja poslovna iskustva: Sonja Peric iz pulskog boutique-hotela Valsabbion, Lela Blekic iz udruge Razvoj, ujedno i organizatorica pulskog Hand made festivala; Mira Shalabi, vlasnica tvrtke Bieco koja u Opatiji vodi i obiteljski hotel Mozart te Irena Andlar iz obiteljske tvrtke Gec s 40-godišnjom tradicijom u Gorskom kotaru.

- Broj žena u poduzetništvu se povecava. No, istraživanja pokazuju da se žene, koje puno toga uspijevaju bolje od muškaraca, recimo uskladiti posao, obitelj i druge obveze, vjerojatno teže odlucuju na pokretanje posla jer su manje sklone riziku i imaju manjak samopouzdanja, pa je danas udio muškaraca u poduzetništvu veci. Istraživanja takoder pokazuju da žene, ukoliko imaju podršku obitelji i okoline, sve više svoje ideje realiziraju pokretanjem posla. Stoga je cilj projekta podignuti sposobnost žena u stvaranju vizije, jacanju samopouzdanja, postavljanju i kreiranju uspješnog poslovanja, kazala je Iva Jandricek iz HGK-a.

Žene su pozvane da, osim realizacije vlastitih ideja, prihvate i mjere za poticanje samozapošljavanja, koje je jucer, zajedno s ostalim poticajnim mjerama, predstavila Tanja Lorencin Matic iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Jucer je održan osmi od deset seminara predvidenih u Hrvatskoj, nakon cega ce se održati radionice i izabrati nove ambasadorice. (M . VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter