Poticanje korištenja zajedničkih oblika prometa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski tjedan mobilnosti održat će se ove godine od 16. do 22. rujna. Ovogodišnja tema usredotočena je na koncept dijeljenja. Korištenjem zajedničkih oblika prometa mogu se smanjiti troškovi i ugljični otisak (Carbon Footprint), a namjera EU-a je da se na taj način upoznaju novi ljudi i učini putovanje društvenijim.

Dijeljenje te vodi dalje

Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti pod temom "Čista, zajednička i inteligentna mobilnost" (Clean, shared and intelligent mobility), pozivom na akciju "Dijeljenje te vodi dalje" (Sharing gets you further). Stoga se preko kampanje "European mobility week" pruža savršena priliku za predstavljanje alternativnih rješenja održive mobilnosti za lokalne stanovnike i pojašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju kako bi potaknuli promjenu ponašanja i postigli napredak prema stvaranju održivije prometne strategije za Europu.

U sklopu ovogodišnje kampanje lokalne vlasti se snažno potiču na korištenje Tjedna mobilnosti kako bi testirale nove transportne mjere i dobile povratnu informaciju od javnosti.

Razvoj online platforme

Također, Tjedan mobilnosti je izvrsna prilika za "lokalce" da se sastaju i razgovaraju o različitim aspektima mobilnosti i kakvoći zraka, pronađu inovativna rješenja za smanjenje korištenja automobila, a time i emisije plinova te za testiranje novih tehnologija ili mjera planiranja.

Pametna tehnologija, kao što su aplikacije i online platforme već pomažu da mobilnost bude učinkovitija, štedi novac i pomaže okolišu. Istraživanja pokazuju kako prihvaćanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja. Primjerice, svaki automobil za zajedničku vožnju s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila. Dijeljenje, također, omogućuje i lakše miješanje vrsta prijevoza. Vožnja, bicikliranje, javni promet, sve su to načini dijeljenja. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter