Poticajnih 116 kn po kvadratu uklonjenog azbestnog krova

Akciju zajednički provode Grad, Parentium i Fond Zdravi grad Poreč (Milivoj MIJOŠEK)
Akciju zajednički provode Grad, Parentium i Fond Zdravi grad Poreč (Milivoj MIJOŠEK)

Program "Moj Poreč bez azbesta" u sklopu kojeg se građanima nude značajna financijska sredstva za uklanjanje azbestnih krovnih pokrova, tzv. salonit ili eternit ploča, predstavljen je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili zamjenik gradonačelnika Poreča Loris Peršurić i direktorica Parentiuma Gordana Lalić. "Moj Poreč bez azbesta" program je koji zajednički provode Grad, gradsko poduzeće Parentium i Fond Zdravi grad Poreč. Zbog velikog interesa građana prošle godine, ove je godine raspisan novi natječaj.

Pokriva 60 posto novog krova

Natječaj je namijenjen svim fizičkim osobama koje žele sa svojih objekata ukloniti azbestne krovne pokrove te će biti otvoren idućeg tjedna. Ovom se akcijom, direktno, sredstvima iz proračuna sa 100 kuna po četvornom metru uklonjenog azbestnog pokrova fizičkim osobama sufinancira uklanjanje i postavljanje novog krovnog pokrova. Opravdanim se troškovima smatraju i radovi toplinske i hidro-izolacije krovišta, što je svojevrsni nastavak programa energetske obnove obiteljskih kuća koje je Grad Poreč proveo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Građani će ostvariti i dodatnih 16 kuna pomoći po kvadratu uklonjenog azbestnog pokrova, koje isplaćuje ovlašteni sakupljač opasnog otpada koji ima potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić pozvao je građane da zajedno uklone azbest iz grada i uz pomoć novca iz gradskog proračuna Poreč i Poreštinu učine zdravijom zajednicom. Prošlogodišnji je plan bio ukloniti 1.000 kvadrata, a uklonjeno je 20-ak posto više azbestnih krovišta, zbog čega je i povećan prvotno predviđen iznos za ovaj projekt.

Do 10 tisuća kuna po kućanstvu

- S ukupno 116 kuna po kvadratu, koliko se može ostvariti pomoći, pokrit će se oko 60 posto cijene novog pokrova, a ako se građani odluče za limene pokrove za gospodarske zgrade, troškovi će biti pokriveni u potpunosti, rekao je Peršurić. Napomenuo je kako će na natječaju prednost imati sugrađani lošijeg imovinskog stanja, a za cijelu je akciju iz gradskog proračuna predviđeno 100 tisuća kuna, od čega je maksimalan iznos po podnositelju zahtjeva 10 tisuća kuna. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter