Poticajne mjere gospodarstvu već daju rezultate

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego, uoči sutrašnje sjednice Županijske skupštine, predstavio je polugodišnje izvješće realiziranog županijske uprave. Flego je izvještaj podijelio na sedam cjelina, te usto naveo najznačajnije događaje za Županiju u prvih šest mjeseci ove godine.

Stopa nezaposlenosti pala 31,8 posto

- Početak gradnje nove pulske bolnice, novi poticaji i mjere pomoći istarskim gospodarstvenicima, izgradnja sustava navodnjavanja poljoprivrednih površina u Valturi, te osiguranih 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova i 2,45 milijuna kuna iz županijskog i gradskih proračuna za 139 pomoćnika u nastavi, zasigurno su najvažniji u prvoj polovici godine. Usto, stopa nezaposlenosti u Istri u svibnju ove godine manja je za čak 31,8 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine kada sam preuzeo mandat župana, što je dvostruko bolje od hrvatskog prosjeka. To nas neće uspavati jer već imamo spremne nove projekte i programe, rekao je u uvodu istarski župan.

Za gospodarski rast i razvoj Flego je naveo da su poduzete mjere donijele mjerljive rezultate, kako kroz poticajne mjere, tako i putem projekata financiranih iz EU fondova i međunarodne suradnje. Velik je popis realiziranih projekata, nastavio je Flego, na području razvoja infrastrukture i zaštite okoliša, pogotovo kompletiranje sustava zbrinjavanja otpada na Kaštijunu i izgradnje pretovarnih stanica, te omogućavanja brze Internet mreže po istarskim gradovima. Zdravstveni i socijalni standard podignut će se zahvaljujući izgradnji nove pulske bolnice i hospicija, te otvorenjem poludnevnog boravka za osobe s intelektualnih teškoćama u Pazinu, odnosno Gerontološkog centra u pulskoj Vili Trapp.

- Uskoro nam slijedi otvaranje Studentskog doma i restorana pulskog Sveučilišta, a pokretanje zavičajne nastave u vrtićima dalo je velik uspjeh pa je i velik interes škola da se na ovaj način upozna istarski identitet. Što se, pak, tiče rada županijske uprave, ostvarene su značajne uštede a u isto vrijeme programi i učinkovitost ostali su isti. Najveći napor dali smo ka poticajima gospodarstvu što već daje rezultata u smanjenoj stopi nezaposlenosti, a pravi rezultati tek će se vidjeti. Pogotovo nakon izmjena županijskog prostornog plana gdje smo uvrstili brojne aktivnosti kojima ravnopravno razvijamo cijelu Istru, sjever i istok, zapad i jug, unutrašnjost i more, poručio je Flego.

S obzirom na porezne reforme, koje su se reflektirale na proračun Županije, Flego je istaknuo da je početkom lipnja proračun rebalansiran zbog manjka sedam posto prihoda. Kako je prošlog tjedna usvojen zakon kojim na leđa lokalne samouprave pada teret ukidanja pojedinih statusa brdsko-planinskih područja, Županija će trebati prihvatiti oko 4-5 milijuna kuna smanjenja decentralizirana sredstva kako bi tim područjima pomogla.

Rashodi zaposlenika smanjeni za 7,3 posto

- Unatoč svemu tome proračun je stabilan i likvidan. Prihodovano je 35,6 posto planiranog, što je 14,5 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine i to jer smo povećali naplatu prihoda. S druge strane, materijalni rashodi zaposlenika smanjeni su već sada za 7,3 posto, odnosno za dva milijuna kuna, a unutar postojećih resursa pronašli smo rješenja za potrebe pa nismo zapošljavali nove djelatnike Stoga ću Skupštini prezentirati stabilan, uravnotežen i siguran proračun iako ćemo i dalje marljivo štedjeti, zaključio je istarski župan. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter