Poticajima do novih radnih mjesta

Procjenjuje se da bi broj nezaposlenih mogao porasti za dodatnih pedesetak tisuća (arhiva)
Procjenjuje se da bi broj nezaposlenih mogao porasti za dodatnih pedesetak tisuća (arhiva)

Hrvatski sabor sljedećeg bi tjedna trebao donijeti niz novih pravila za lakše zapošljavanje mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, kao i druge mjere kojima bi se pokušao smanjiti očekivani porast nezaposlenih. Ministarstvo rada i socijalne skrbi je priredilo niz prijedloga za olakšavanje zapošljavanja, iako se promjene Zakona o radu te donošenje novog Zakona o socijalnim pravima očekuje tek u prvoj polovici 2013. godine. Novi Zakon o radu stupio bi na snagu ulaskom Hrvatske u EU.

Hrvatski zavod za zapošljavanje u kolovozu je zabilježio nešto više od 300 tisuća nezaposlenih, a projekcije ekonomskih analitičara govore da bi se taj broj mogao u sljedećim mjesecima povećati i za pedesetak tisuća.

Vlada će posebnu pažnju posvetiti zapošljavanju mladih osoba, posebice onih koji su tek završili srednju školu ili fakultet. Oni će i bez tromjesečnog boravka na burzi moći aplicirati za početničku plaću od 1.600 kuna, koja će im omogućiti stjecanje zvanja, bez obzira na to rade li kod privatnika ili u državnoj službi. Budući obrtnici, kojima treba trogodišnje iskustvo za stjecanje majstorskog zvanja, moći će se zapošljavati na tri mjeseca.

Radnici koji su završili na burzi do sada su za pokretanje obrta mogli od države dobiti 18.600 kuna (za poduzeća 24.100 kuna), dok bi sada ti iznosi bili dvostruki. Uz to, nezaposleni neće izgubiti pravo na naknadu s burze od koje su živjeli. Zatraže li, mjesečne naknade moći će dobiti odjednom za duže razdoblje.

Jedna od atraktivnih mjera je i pokretanje poduzeća uz trošak od deset kuna. Takve tvrtke do sada su stajale oko 750 kuna, a u prilog razvijanju malog poduzetništva ide i oslobađanje od doprinosa za novozaposlene na rok od dvije godine.

Vlada je odlučila potaknuti zapošljavanje i putem zadrugarstva, odnosno javnih radova. Nezaposleni koji se udruže u zadrugu imat će snažnije potpore te će Zavod za zapošljavanje isplaćivati 75 posto plaće voditelju zadruge. Potaknut će se i javni radovi, koji će trajati šest mjeseci u godini. Tri mjeseca ići će na trošak lokalne samouprave, a tri mjeseca na trošak države. Kad se uposleni na javnim radovima vrate na burzu, vratit će im se i sve naknade i prava koja tamo imaju. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter