Poticaj za vrednovanje pjesništva Tugomila Ujčića

Dio izloženih knjiga Tugomila Ujčića
Dio izloženih knjiga Tugomila Ujčića

Dvadesetu obljetnicu smrti jednog od najpoznatijih Pazinaca, pjesnika i profesora Tugomila Ujčića, Državni arhiv u Pazinu obilježio je izložbom i objavljivanjem kataloga u kojemu je prvi put pregledno prikazan i vrednovan njegov književni i publicistički rad.

Na otvorenju izložbe, koju su interpretacijom Ujčićeve poezije oplemenile pazinske srednjoškolke, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu Elvis Orbanić naglasio je da je Tugomil Ujčić svoje stvaralaštvo posvetio čakavskome prostoru voljene Pazinštine i Istre, a bio je i veliki prijatelj Arhiva, poklonivši ovoj ustanovi čitavu svoju knjižnicu s ukupno 3.600 svezaka knjiga i časopisa, među kojima su i 184 stare knjige tiskane prije 1835. godine.

Ova se izložba zato i zove "Prof. Tugomil Ujčić: život, djelo, knjižnica", a autorica izložbe i kataloga Mladenka Hammer za Ujčića je kazala da je on "zaslužni Istranin, napose zaslužni Pazinac", koji je svome gradu posvetio više svojih knjiga. Uzvanike je upoznala sa životom Tugomila Ujčića, rođenoga 1906. godine u Pazinu. Godine 1919. Ujčić pred talijanskom okupacijom Istre odlazi u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, školovanje nastavlja u Karlovcu, a studij u Beogradu uz pomoć tadašnjeg beogradskog nadbiskupa, također Pazinca, Josipa Antuna Ujčića, a nakon završetka fakulteta radi kao nastavnik u više mjesta u Srbiji, sve do Kragujevca gdje je 1941. svjedočio njemačkome strijeljanju 7.000 ljudi među kojima je bilo i 300 učenika i profesora. Kragujevačka tragedija ostavila je na njega dubok trag pa joj je posvetio i dvije svoje knjige.

U Istru se vraća po odmah oslobođenju, narednih 16 godina predaje hrvatski jezik i književnost u obnovljenoj pazinskoj Gimnaziji, zatim dvije godine predaje na pulskoj Pedagoškoj akademiji, a od 1964. godine kada je umirovljen sve do smrti 1995. godine živi i stvara u rodnom Pazinu.

Tugomil Ujčić autor je 26 knjiga (neke od njih u koautorstvu s bratom Vitomirom), a među njima je 11 zbirki pjesama, nekoliko drama, te niz povijesno-publicističkih i nekoliko jezikoslovnih te pedagoških djela. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter