Potezi Vlade oko placa cista su politika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove Vladine mjere u sferi placa nece puno donijeti gradanima, porucuje neovisni ekonomski analiticar Damir Novotny, koji u kritikama nije štedio ni prošle žitelje Banskih dvora.

Novotny je skeptican i prema potrebi povecanja PDV-a jer smatra da bi se tako mogla dodatno smanjiti opca potrošnja u zemlji.

U javnosti se cuje informacija da ce zbog porasta PDV-a cijene nekih proizvoda i usluga porasti i za desetak posto?

- Ne bih se složio s tvrdnjom da bi zbog povecanja poreza na dodanu vrijednost na 25 posto moglo doci do skoka cijena nekih proizvoda za deset posto. To je ipak paušalna procjena. Ali, doci ce do rasta svih cijena. Što se tice mjera koje Vlada najavljuje za ublažavanje porasta cijena, njihov ucinak biti ce vidljiv tek za neko vrijeme, 2013. i 2014. godine.

Slažete li se s ocjenom da je rast PDV-a nužan zbog stabilnosti državnih financija?

- Po mom mišljenju, Vlada nije trebala podizati PDV. Tih tri do tri i po milijarde kuna nece spasiti državni proracun, a nece ni poboljšati kreditni rejting. A rade veliki psihološki ucinak na cijelu naciju. Sada država bruji o povecanju PDV-a, stvara se psihoza i desit ce ono što znamo iz psihologije ponašanja potrošaca.

Smanjit ce troškove tamo gdje mogu, dok ce se neki proizvodi prodavati bez obzira na poskupljenje. Konkretno, ljudi se nece odreci troškova za gorivo - tu Vlada može racunati na stabilnost prihoda od poreza - kao ni duhana i telekomunikacijskih usluga. Ali, svi drugi troškovi gradana mogu pasti.

Znaci, veci PDV ne spašava državni proracun?

- Vlada mora smanjiti proracunske troškove za najmanje šest ili sedam milijardi kuna. Veci PDV im nece to donijeti.

Usporedno s porastom PDV - dakle, svih cijena - Vlada najavljuje porezne promjene koje bi, u konacnici, donijele vece place svima koji zaraduju do 7.800 kuna. Najviše bi "profitirali" oni s najmanjim placama.

- Te mjere nisu bitne, radi se o politickim potezima. Ne bih to posebno komentirao jer je to politika namijenjena stvaranju dojma da se misli socijalno. Treba vidjeti hoce li ta politicka mjera uopce biti bitna jer, ako donosi onoliko koliko se sada izracunava, to nece poboljšati bilo ciji položaj.

Sa sto kuna više mjesecno nece se popraviti nicije materijalno stanje. No, naglašavam da je to cista politika, to s ekonomskom politikom nema nikakve veze.

Premijer Zoran Milanovic u javnim istupima naglašava da nece biti pretjeranih rezova u potrošnji jer nešto treba i - trošiti.

- U potpunosti se slažem s takvom odlukom premijera. Javna potrošnja se ne smije smanjiti, nego se treba restrukturirati. Place u državnom sektoru i mirovine ne treba smanjivati jer su one generator domace potražnje. Hrvatska ekonomija ovisi o iskljucivo o domacoj potražnji, osim djelomice turizma preko ljeta, i to je kljucno pitanje.

Kako ocjenjujete prve ekonomske mjere Milanoviceva Vlade, posebice one oko poreza na place?

- Neutralno. Rijec je o politickim mjerama koje nece imati velikog ucinka.


Podijeli: Facebook Twiter