Potezi kistom kao improvizacijske linije jazza

Braća Ružić Zvjezdan i Vedran premijerno na buzetskoj sceni (Saša NIKOLIĆ)
Braća Ružić Zvjezdan i Vedran premijerno na buzetskoj sceni (Saša NIKOLIĆ)

Vedran Ružić, glazbenik i slikar, student druge godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, predstavio se buzetskoj publici izložbom slika "Kolori s Kvarnera" koja je otvorena u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda". U drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, izložio je petnaestak akrila na platnu s različitim motivima svoga rodnog, liburnijskog zavičaja; Voloskog, Opatije i Kastva.

Ružić koji je do sada izlagao na više od deset samostalnih izložbi, izdao dvije slikovnice te ilustrirao zbirku pjesama Vjekoslava Jurdane, uz slikarstvo bavi se i glazbom te često naglašava kako nastoji istovremeno spajati glazbu i slikarstvo, pa tako poteze kistom vidi kao improvizacijske linije jazza i bluesa, i obratno. Upravo se ova fuzija dviju umjetnosti može čuti na njegovom albumu prvijencu, CD-u jazz glazbe "Night speaking" kojeg je zajedno sa bratom Zvjezdanom, promovirao u Buzetu.

Svoj prvi autorski album Vedran Ružić je objavio nakon niza godina bavljenja glazbom i sviranja bas gitare i kontrabasa u različitim jazz i pop projektima. U svom projektu okupio vrsne muzičare, svog brata Zvjezdana školovanog jazz pijanistu i veterana jazz scene Tonija Grabušića na bubnjevima.

Vedran Ružić samouk je basist no kažu da je njegov talent neosporan. Formalno glazbeno obrazovanje stekao je 2009. godine na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu. Tada počinje svirati i kontrabas, a samo tri godine kasnije, 2012. godine, dobiva i nagradu Status za najboljeg jazz basista i kontrabasista. (G. Č. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter