Potencijalni kupac hotela Croatia pred stečajem?

Hotel Croatia u Dugoj Uvali (M. ANGELINI)
Hotel Croatia u Dugoj Uvali (M. ANGELINI)

Na prije dva dana objavljenju informaciju da se splitska tvrtka Fio&D, zakupac hotela Croatia i pratećih objekata u Dugoj Uvali, namjerava natjecati za kupnju tih turističkih sadržaja dobili smo očitovanje Industrogradnje.

Predsjednik Uprave te zagrebačke tvrtke Adam Teeger nam je izjavio da poduzima sve raspoložive zakonske mogućnosti da bi vratio Industrogradnji hotel u Dugoj Uvali, a koji je po njemu u katastrofalnom stanju zbog neadekvatnog održavanja. Dodao je da će pokretanje stečaja nad zakupoprimcem ubrzati postupak povrata hotela te zaključio da ne može komentirati dražbu koju nad hotelom pokušava provesti Općinski sud u Puli jer je ona predmet opsežne kaznene prijave po kojoj je postupanje u tijeku.

Dragan Boljat, vlasnik splitske tvrtke Fio&D, kaže da je upoznat s tim da netko namjerava njegovu tvrtku gurnuti u stečaj, ali je uvjeren da do toga neće doći.

- Radi se o dugu od svega 200.000 kuna prema Poreznoj upravi, i to ćemo ubrzo riješiti pa neće biti uvjeta za otvaranje stečaja. S druge strane, imamo ogromna potraživanja od Industrogradnje, a za što postoji pravomoćna presuda suda, rekao je Boljat. Pojasnio nam je da ima ovršne isprave za naplatu 114 milijuna kuna od Industrogradnje koja je u postupku predstečajne nagodbe.

- Moja tvrtka Maneda potražuje 72 milijuna kuna, a Fio&D 42 milijuna. Dug je nastao zato što je Industrogradnja nezakonito raskinula ugovor o najmu, čime nam je učinila ogromnu štetu. Također, neovlašteno su nam blokirali žiro-račun i bespravno ulazili u posjed, o čemu imamo zapis policije koja je i intervenirala. Dug od 72 milijuna kuna je nastao zbog izvršenih ulaganja u dio hotela i izgradnju bazena, a što nam je omogućeno temeljem ugovora o građenju kojim nam je omogućeno korištenje objekata u Dugoj Uvali do 2023. godine. Kada smo ušli u zakup hotel nije imao ni dozvolu za rad. Kategorizaciju smo digli s "nula" na dvije zvjezdice, pa na tri zvjezdice. Cijelo vrijeme smo obavljali nužna ulaganja da bi se održala kategorizacija, izjavio nam je Boljat.

Upitali smo ga ako već namjerava kupiti hotel zašto ga nije kupio u prvom dražbovnom krugu. Rekao je da je tada bila tražena izuzetno velika cijena - 150 milijuna kuna - a na drugoj dražbi očekuje da će se ona prepoloviti. Najavio je da će dati izjavu da odustaje od potraživanja i da će dodati koliko bude potrebno da kupi hotel. Zaključio je da mu je Industrogradnja dužna 114 milijuna kuna i temeljem toga duga će preko pulskog suda kupiti hotel od Industrogradnje. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter