Potekle prve litre kvalitetnog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer su s probnim radom pocele vodnjanske uljare Agroprodukta, San Lorenco, zatim uljara u Balama, dok je ona u Baredinama u pogonu još od prošlog vikenda. Predstojeci vikend radit ce veci broj uljara, premda ne punim kapacitetom. Berbu ce uvjetovati i vremenske prilike. Masline su, cini se, rodile nešto više nego prošle godine, kada je suša bila još pogubnija, doznajemo od naših sugovornika. Premda se mišljenja o pocetku berbe razlikuju, u jednom se svi slažu - ovogodišnje ulje vrhunske je kvalitete.

Na racun kvalitete žrtvuju se kolicine, pa su tako vodeci istarski maslinari rane sorte leccino i pendolino vec poceli brati. Oni žele ulje vocne svježine s polifenolima koji odgovaraju željenoj kvaliteti. Prema procjeni Silvana Puhara, suvlasnika uljare San Lorenco iz Vodnjana, još uvijek je rano za berbu, randmani su vrlo niski, kod pojedinih partija samo sedam posto. Zato komercijalni proizvodaci još cekaju.

"Treba sacekati da kiša koja je pala sredinom rujna napravi svoje jer ima previše vode u plodu. Maslina izbacuje pigment, što daje efekt zrelosti, ali ne mora biti tako. Nije dobro brati prerano", smatra Puhar. Medutim i njihova uljara od jucer radi, i to uglavnom za urod s najjužnijeg dijela Istre, iz Medulina i Pomera, gdje plodovi sazrijevaju ranije.

Valter Smilovic, vlasnik uljare iz Baredina, zadovoljan je randmanima jer se od kilograma maslina dobije u prosjeku 12 posto ulja. Ovisno o poziciji stabla do sada je imao u preradi od 9,7 do 13 posto randmana. Ovogodišnje se ulje pokazalo vrhunskim, veli Smilovic, koji je u svojem masliniku na sjeveru Istre, gdje je bijela zemlja koja dobro drži vlagu, poceo brati i bjelicu. Emanuel Grubic, vlasnik nove uljare u Balama, u srijedu uvecer preradio je prvih nekoliko partija vodnjanskih maslina i kod njega je bilo 12 posto randmana. Rade svaku vecer, a od ponedjeljka ocekuju intenzivniju preradu.


Podijeli: Facebook Twiter