Potaknuti mlade na razmišljanje i na akciju

S konferencije za mlade održane u Puli (M. ANGELINI)
S konferencije za mlade održane u Puli (M. ANGELINI)

Savjet mladih grada Pule u suradnji s Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Gradom Pulom i Istarskom županijom organizirala je u ponedjeljak u Domu hrvatskih branitelja konferenciju pod nazivom "Za mlade, sa mladima, uz mlade". Konferencija je okupila predstavnike svih savjeta mladih u Istri, udruga mladih, organizacija za mlade, institucija i ustanova te jedinica lokalne samouprave.

Konkretni projekti

Na početku konferencije Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, jednog od organizatora konferencije, istaknula je da je cilj bio okupiti na jednom mjestu sve one koji zajednički rade i djeluju za boljitak života mladih.

- Tako se ovom konferencijom željelo osnažiti savjete mladih da povećaju svoje kapacitete za planiranje i provođenje aktivnosti te umrežiti i povezati sve savjete mladih u Istri; povezati savjete i udruge mladih kroz organizacije zajedničkih sastanaka i projekata; osvijestiti važnost izrade lokalnih programa za mlade u suradnji sa savjetima i udrugama mladih te definirati nekoliko konkretnih outputa i dva konkretna projekta na nivou županije, koja će se početi pripremati za EU projekte, rekla je Možé Glavan i dodala da je ideja također potaknuti mlade na razmišljanje i na akciju.

Dvosmjerna komunikacija

Dugoročni plan, dodala je, je da konferencija postane tradicionalna, da se održava jednom godišnjem, i da se na njoj okupe mladi i svi koji rade s mladima da bi se iznašla što kvalitetnija rješenja o problemima koji ih muče.

- Bio bi to svojevrsni vjetar u leđa da bi kasnije bilo lakše ostvariti ciljeve koje su si mladi sami zadali, istaknula je Možé Glavan i dodala da je i ova prva bila neformalna, neprotokolarna konferencija na kojoj se očekivala konstruktivna rasprava i dvosmjerna komunikacija.

Sara Bužleta, predsjednica Savjeta mladih grada Pule, koji je također sudjelovao u organizaciji, rekla je da se nada da će nešto naučiti, da će postati tradicionalno mjesto susreta i da su, kao Savjet, otvoreni za sve upite i rasprave.

Tijekom konferencije raspravljalo se o pravima, obvezama i mogućnostima savjeta mladih, lokalnim programima djelovanja za mlade – alat za poboljšanje života mladih, o uspješnim primjerima organizacija za mlade i EU projekata, a potom je održan i okrugli stol "Zajedničko stvaranje uvjeta za boljitak mladih u Istri". Prezentirani su i natječaji za projekte mladih, a prije druženja doneseni su i konkretni zaključci. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter