Posvuda mrske rampe!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rapcanima i Labinjanima je jasno da su zauvijek prošla vremena kada se usred turisticke sezone moglo autom do mora, ali teško se mire s tom cinjenicom.

Da bi gostima omogucili nesmetan pristup hotelima i ugodne vecernje promenade rivom, hotelijerska poduzeca Maslinica i Valamar te Grad morali su postaviti rampe i obeshrabrujuce uvjete ulaska za domace. Zapravo, nitko im se ne usuduje potpuno zabraniti ulaz do njihovih Vele i Mole dirine te Girandelle jer im i ovako nerijetko "iskacu ocnjaci" kada ugledaju prepreku pred samim ciljem.

Ulazak na Girandellu naplacuje gradsko poduzece Labin 2000. Od 8 do 16 sati cijena je 10 kuna dnevno, a slijedece dva sata, kada je kupanje najugodnije, 5 kuna za cijeli dan. Ne izgleda strašno, ali domaci negoduju.

- Kažu da je žalosno što moraju placati da bi bili nekoliko sati na moru. Dosta teške rijeci padaju. Neki dan me jedan pitao do koliko sati ubiremo harac. Domaca klijentela je takva i nekada moraš popustiti, prica Ernesto Toic, zaposlenik na rampi.



Pristup najvecoj plaži Vela dirina pristup je i hotelima Maslince pa je vlasnik ulaz ogranicio na hotelske goste.

Valamar Rabac postavio je rampe na cestu koje vode do Mole dirine, crkvice sv. Andrije i svjetionika. Polusatni boravak iza rampe ne naplacuje se, a sve više od toga placa se 20 kuna na sat. Najviše povike diže se na rampu koja prijeci ravan put do Male dirine jer je, navodno, postavljena na cesti koja je opce dobro.

Riva je posebna prica. Nakon natezanja oko satnice proteklih nekoliko godina, lani se ustalio režim po kojemu Labin 2000 od 10 do 19 sati naplacuje 10 kuna na sat, a od 19 sati do ponoci ulaz je zabranjen za sva vozila.

Suoceni s izborom da plate ili parkiraju po nogostupima uz cestu, gdje se teško nade zgodno mjesto, domaci sve više izabiru trece rješenje: odlaze na kupanje izvan Rapca.


Podijeli: Facebook Twiter