Posveta zvukovima iz etera, šahta i mobitela

Iz predstave "Hoerspiel" (D. ŠTIFANIĆ)
Iz predstave "Hoerspiel" (D. ŠTIFANIĆ)

Šesti festival AudioArt otvoren je preksinoć prvo u kinu Valli projekcijama 3D filmova "Archeo 29" i "A.D.A.M." da bi se nastavio u Muzeju suvremene umjetnosti Istre gdje će trajati do danas navečer. Odmah možemo reći da je ovo izdanje raznovrsnije nego, primjerice, ono prošle godine. U prilog tome govori i uprizorenje iznimno zanimljive, premda očekivano enigmatične predstave "Hoerspiel" autorice Pavlice Basjić Brazzoduro i u produkciji Multimedijalne kolibe.

Ova predstava u više dijelova u kojoj nastupaju Jelena Miholjević, Sven Medvešek i Ivana Rushaidat, Ljubica Letinić, Ante Perković, Matija Antolić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić i Ivan Zelić posveta je radiju kao mediju i radio dramama koje su nekad bila obavezan gost u domaćinstvima. Unatoč nedostatku čvrste radnje, odlikuje je i povezuje određeni šarm u kojem ima malo mirisa nostalgije za starim vremenima, ali da ne bi sve ostalo zabijeno u prošlosti, predstava se na kraju okreće budućnosti kada se na radio valovima emitiraju izlasci sunca na nekim drugim, još neotkrivenim planetima. Između ostalog imamo tu jednu malu posvetu mitskoj Wellesovoj izvedbi "Rata svjetova" da bi kasnije došli do faze promišljanja o svrsi i sudbini radija kada se kaže da su "radio stanice tvornice buke". Nasuprot tome jedno od razmišljanja ide za tim da je "tišina skromnost" i da bi "radio stanice danas trebale emitirati samo tišinu". Osim toga, "Hoerspiel", odnosno "igra za slušanje", ali u ovom slučaju i gledanje ide i iza puke prezentacije te pokazuje što znači kreirati jednu radio dramu, kako se stvaraju zvukovi. "Hoerspiel" se dotiče i teme cenzure, ali i automatski time i slobode, stvaralaštva, a ima tu mjesta i za snatrenja o ljubavi.

Drugi projekt koji se preksinoć predstavio zvao se "343 metra u sekundi" a izveli su ga Tanja Vrvilo, DB Indoš odnosno DB Indoš/House Of Extreme Music Theatre. Šahtofon 343 metra u sekundi je audiovizualna instalacija za izvođenje slike dvostrukog šahtofonskog zvučnog zida, slike iz unutrašnjosti stroja nadziranog četirima internim kamerama i spektakularne izvanjske prezentacije probijanja zvučnog zida za publiku na plaži. Funkcionari šahtofonskog zvučnog zida vibriraju oprugama po grafičkoj kolorističkoj partituri uspostavljajući neprekinute linije komunikacije s glasom Williama Burroughsa. Video potpisuje Miro Manojlović.

Večer je završila iza ponoći još jednom kratkom, jednostavnom i efektnom prezentacijom starog znanca Miodraga Gladovića odnosno Buce Bajke. Njegov zvučni performans zove se "Pun džep malih zvukova" a naslov je prilično pogođen. Gladović počinje s mobitelima u džepovima hlača s kojima proizvodi razne zvukove i uskoro ih vadi te ih "suprotstavlja" što rezultira dodatnim zvukovnim konstrukcijama pa sve to ispada jako simpatično. Tu je i instalacija "1956" Lane Deban i Ljubice Letinić koja se bavi sudbinom bjegunaca koji su 1956. pokušali pobjeći gajetom u Italiju.

Večeras na AudioArtu

Večeras je treća i zadnja večer koja će se u cijelosti održati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, a u 21.30 nastupaju Franz Hautzinger i Isebelle Duthoit koji će izvesti jedan impro koncert. Ovaj program održava se u suradnji s Multimedijalnim institutom MAMA. U 22.30 na redu je koncert suvremene glazbe Papandopulo kvarteta kojeg čine hrvatski saksofonisti. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter