Posveta istarskom partizanu Radovanu Zucconu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Neve diventeremo", odnosno "U snijeg cemo se pretvoriti", naziv je pjesme i spota koji je talijanski rock sastav 7grani djelomicno snimio unutar bivšeg nacistickog koncentracijskog logora Buchenwald, a posvetili su ih Radovanu Ilariju Zucconu, partizanu rodenom u Medulinu, koji je 1944. deportiran u ovaj logor.

Osim toga, snimili su i dokumentarac o ovom medulinskom komunistu i antifašistu pod nazivom "Storia di Rado" ("Prica o Radi") ciji se prvi dio može, kao i sam spot za pjesmu, pogledati na YouTubeu, a u kojem se pojavljuje Zucconova supruga Rosa Regazzoni. Glasnogovornik benda izjavio je za web stranicu Croatian Times da je ovo vjerojatno prvi put da je neki rock sastav snimio spot u bivšem nacistickom logoru.

Iako se u tekstu pjesme Zuccon ne spominje, u spotu je rekonstruirano Zucconovo uhicenje i odvodenje u logor. Zuccon je rat preživio, vratio se u Istru gdje se oženio za Rosu iz talijanskog Coma, no nakon kratkog razdoblja srece, 1950., izbacuju ga iz Komunisticke partije i hapse.



Nakon kalvarije po zatvorima, od Lepoglave do Golog otoka, vraca se u Medulin i 1957. s obitelji bježi u Italiju, da bi se svi skrasili u mjestu Albiolo, sjeverno od Milana. Prica o Radovanu koju je napisao njegov sin Marijan može se takoder naci na internetu.

Na web stranici lager.it piše da su clanovi benda osobno poznavali Zuccona koji je umro 1995. "Kao djeca slušali smo Radovanove price, uvijek nam je govorio da treba oprostiti, ali ne i zaboraviti pa sada, s našom pjesmom, želimo sacuvati sjecanje na ono što se dogodilo", kažu clanovi.

Ne radi se samo o jednom spotu i filmu nego o širem projektu. "Željeli bismo da 'Neve diventeremo' postane projekt posvecen antifašistickom pokretu otpora koji bi grupa 7grani dovela u škole kako bi se senzibilizirale nove generacije da ne zaborave tragedije koje je izazvala nacifašisticka diktatura", piše na službenoj stranici benda.



Film koji su snimili o Zucconu clanovi benda htjeli bi prikazati u Medulinu, a Andrej Bader, savjetnik za kulturu nacelnika opcine Medulin, kaže da su im se decki iz benda javili prije 20-ak dana. Bader ipak napominje da u mailu koji su primili nisu dobili dokumentarac nego samo spot.

"Njihova inicijativa je hvale vrijedna, ali tema je škakljiva jer se radi o iznimno potresnim sudbinama. Trebaju nam dodatne informacije pa neka nam pošalju film jer ovako je prica prilicno tanka. Možda je uistinu dobro posložena, ali s ovim što imamo ne možemo uci u dubinu. Ne mogu procijeniti nešto što nisam vidio, ali sam apsolutno za suradnju kada budem vidio više", kaže Bader.


Podijeli: Facebook Twiter