Posvećeno "Istarskoj svadbi"


Četrnaesto izdanje glazbenih radionica Arena International održat će se od 3. do 11. kolovoza u Puli i u Vodnjanu. Ovogodišnje je izdanje posvećeno 120. obljetnici opere "Istarska svadba" Antonia Smareglie, a kako je najavila umjetnička ravnateljica Tatiana Šverko održavat će se radionice za soliste, komornu glazbu, orkestar i kompozicije. Klavirske radionice vodit će Giorgio Lovato i Vladimir Mlinarić, za klavirski duo Leonardo Angelini i Tatiana Šverko, a orgulje Eugen Sagmeister. Voditelj radionica za violiniste, komornu glazbu i orkestar su Delio Malpera i Natalija Čabrunić Pfeifer, a za violončelo i komornu glazbu Dubravka Jančić.

Gitaru i komornu glazbu vodit će Žarko Ignjatović, a flautu Romano Pucci i Edoardo Milani. Voditelj satova klarineta i bas klarineta bit će Tadej Kenig, a trube i bas ansamblea Paul Windschuttel. Što se tiče opere, voditelj radionica je Alessandro Svab, a pjevanja i zbora Maria Grazia Biancolin te Orietta Šverko. Laura Mjeda Čuperjani vodit će radionicu kompozicije, a korepetitori će biti Leonardo Angelini, Tatiana Šverko i Vladimir Mlinarić.

Na završnom koncertu bit će izveden prvi čin opere "Istarska svadba", gdje će sudjelovati solisti, zbor i orkestar Arene International. To će biti hommage velikom maestru Smaregli, ali i nastavak nastojanja da se promiče njegovo stvaralaštvo, što se provodi tijekom svakog izdanja ove manifestacije. Na svakom izdanju Arene International nastaju novi ansambli, radi se puno na promidžbi glazbe, ali i prijateljstva, ruše se granice, te jedini jezik koji je aktualan je onaj glazbe. - Kao od prvog izdanja, tako i u 14. izdanju glazbenih radionica Arena International postavili smo si kao glavni cilj valorizaciju glazbene riznice našeg podneblja tako da je upoznaju mladi glazbenici koji će ubuduće postati i sami interpreti djela naših velikana, kazala je Tatiana Šverko. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter