Posvećeno etno glazbi i istraživanju pučke tradicije

Goran Farkaš predstavio je maskotu ovogodišnjeg TradInEtna "Pazinskog glazbenog purana" (M. RIMANIĆ)
Goran Farkaš predstavio je maskotu ovogodišnjeg TradInEtna "Pazinskog glazbenog purana" (M. RIMANIĆ)

Od 9. do 16. srpnja u Pazinu će se održati TradInEtno festival, najavio je na konferenciji za novinare Goran Farkaš, jedan od glavnih organizatora osmodnevnog druženja posvećenog etno glazbi i istraživanju pučke tradicije. Za razliku od ranijih festivala koji su se održavali u Kaštelu, ovogodišnji će se održati u Parku Narodnog ustanka, nasuprot Spomen doma, gotovo u središtu Pazina, rekao je Farkaš. Doduše otvaranje će biti u Kaštelu, ali će se ostali programi održavati u parku jer će tako biti bliži publici. U suradnji s Gradom Pazinom nastoji se stoga iznaći najpovoljnije mjesto za postavljanje pozornice. "Budući da će pozornica postaviti u parku želimo da se što manje ošteti zelenilo", napominje Farkaš.

U sklopu festivala održat će se niz zanimljivih koncerata, tako će na otvaranju nastupiti "Veja" iz Pazina, a uz njih na festivalu će u danima koji slijede nastupiti "Cirkust-Ka" iz Mađarske, "Ti'kaniki" iz Francuske, Projekt "Ethno Croatia" i "Zykopops" u međunarodnom sastavu glazbenika iz raznih zemalja, te "Kries" iz Hrvatske. Prije večernjih koncerata održavat će se edukativne radionice za djecu, projekcije etno filmova, predavanja i radionice, Od radionica to su vokalna, koju će voditi Lidija Dokuzović, instrumentalna pod vodstvom Antonia San Martina iz Čilea, te plesna radionica KoloNaOkolo koju će voditi Koviljka Marečić. Na programu su također i "Ples na tavolac", plesnjak s tradicijskom glazbom, za koju je zadužen Dario Marušić, a ples će voditi Koviljka Marečić.

U sklopu TradInEtna održat će se sajam starih zanata kao što su lončarski, klesarski, kovački, izrada dječjih igračaka i slično, kaže Farkaš. Dodajući kako je to i prilika za proizvođače da gostima ponude svoje poljoprivredne, ali i razne tradicijske proizvode bilo obrtničke ili iz kućne radosti. Bit će tu i sajam antikviteta, a posebnost ovog malog sajma su gastro radionice, te radionice keramike i izložba.

Farkaš je ovom prigodom i predstavio maskotu ovogodišnjeg TradInEtna "Pazinskog glazbenog purana" kojeg je osmislio keramičar i dizajner Henry Marić. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter