Posve drukčija lutkarska predstava

Iz predstave "Zlatokosa" Teatra Naranča (D. ŠTIFANIĆ)
Iz predstave "Zlatokosa" Teatra Naranča (D. ŠTIFANIĆ)

Zanimljiva lutkarsko-igrana predstava, gdje se lutke koriste kao glavni junaci, a njezini animatori kao dio scenografije, bez paravana i rekvizita tipičnih za lutkarske predstave je "Zlatokosa" predstava Teatra Naranča koja je u nedjelju navečer izvedena u prepunoj dvorani narančastih stolica u bivšem Pionirskom domu.

U nešto više od pola sata trajanja, ova predstava koja je nastala kao završni rad na Umjetničkoj akademiji u Osijeku autorica Petre Kraljev, Ines Zmazek i Katje Rabar koje su tu i igrale donosi priču o Zlatokosi na vrlo zanimljiv način, a maštovite dosjetke i upadice čine ju još zanimljivijom i zabavnijom i onim malo starijima.

Kao što to u bajkama biva, nekada davno, u dalekom kraljevstvu kralju i kraljici rodila se beba. Lijepoj djevojčici Aurori pripremili su veliko slavlje, no njezina dadilja je bila posesivna i htjela je djevojčicu samo za sebe pa ju je sakrila i odgajala do 18. rođendana. No, tipično za bajke, ispred kule u kojoj je bila sakrivena, prošao je kraljević. Naravno, sve je dobro završilo i svi su živjeli dugo i sretno.

Prisutni su svi elementi karakteristični za bajke, a fabula je odrađena na djeci primjeren način. Izradu lutka potpisuje Ria Trdin, a djevojčice su obvezno nakon odgledane predstave htjele vidjeti lutku Zlatokose, koja ih je oduševila.

Iako je to bila lutkarska predstava, nije se radilo o klasičnoj predstavi takve vrste, jer je tu publika vidjela cijelu figuru animatora lutaka, gdje su jednakopravni protagonisti i animatori i lutke, i gdje se u biti vidi kako su lutke animirane, da se iza njih nalazi animator. Tako se najmlađima objašnjava i što to lutkarsko kazalište jest na puno širi način.

Dakako, prisutna je borba dobra i zla, gdje dobro uvijek pobjeđuje, a sve to na ležeran način, uz puno humora, dosjetki i zanimljivosti. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter