Posudila 12, mora vratiti 100.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dignete tri kratkorocna kredita preko kojih ukupno na ruke dobijete nešto više od 10 tisuca kuna, a vratiti morate više od 40 tisuca. Ili još radikalnije, primili ste iznos od 12 tisuca, a na kraju vas se tereti za dug koji premašuje stotinu tisuca kuna.

Pandorine kutije ovakvog sadržaja otvorile su dvije karlovacke obitelji, što su spas iz financijske gabule pokušale premostiti pozajmicama u tvrtki koja na karlovackom Zrinskom trgu posluje skrivena iza privlacne table Krediti Karlovac na ulazu. Ispocetka se sve cinilo idealno - zajam je moguce dobiti brzo, a ljubazna službenica ne pita za stvari koje traže u bankama.

Sedamdesetogodišnji umirovljenik Ivan Š. i njegova tri godine starija supruga Ružica, bez djece i s mirovinama od zajedno oko tri tisuce kuna jedva su krpali kraj s krajem. Želeci platiti dug "Inkasatoru" koji im je prijetio ovrhom, odlucili su dignuti kredit, koji im u bankama zbog malih penzija nisu htjeli dati.I

van je tada otišao do poslovnice tvrtke koja na Zrinskom trgu trenutno djeluje pod imenom Napredak Poslovanja. Tamo je sklopio ugovor na zajam od 5.120 kuna, na kojem je pisalo da mu novac pozajmljuje izvjesni Uroš Romanic iz Slovenije, uz klauzulu da se ugovor sklapa izmedu fizickih osoba pa ne podliježe Zakonu o bankama i Zakonu o zaštiti potrošaca. Pred istek 12-mjesecnog roka za povrat, Ivan Š. je propustio platiti dvije rate i ostao dužan 1.660 kuna. Kako bi ih vratio, naivno je podigao još jedan zajam - ovaj put na iznos od 8.640 kuna i s imenom Mikayela Simonyana iz Hollywooda u SAD-u kao novog zajmodavca.

- Na ruke sam tada primio samo 3.200 kuna, jer su mi rekli da su naplatili dug od 1.660 kuna i uracunali nekakve penale. Ukupno sad tvrde da im moram vratiti 12 tisuca kuna, prica naš sugovornik, cija je supruga otprilike u isto vrijeme digla zajam na osam tisuca kuna, od cega je na ruke dobila 2.100 kuna, a tereti je se na iznos od 17 tisuca.

Dug od staraca, medutim, ne potražuju fizicke osobe koje su im novac formalno pozajmile, vec cetiri razlicite tvrtke - Custos Laboris, Napredak Poslovanja, Afel i Usluge Axia. Obitelj Š. danas je na skrbi socijalnih službi, rucak dobiva od Crvenog križa, a mirovine su preko bjanko zadužnica prepustili u ruke lihvarima.

Iskustvo 49-godišnje B. B. gotovo je istovjetno, iako su iznosi još viši. Ona je u prosincu 2006. godine, kako bi platila lijecenje skleroze žila u oku, na istom mjestu podigla zajam na 12 tisuca kuna te kao jamstvo da ce vratiti 23.529 kuna ostavila 12 cekova. Novac joj je formalno posudila Laurie Buchanan iz Los Angelesa.

Kad zbog nedostatka novca nije platila trecu ratu, zajmodavac je aktivirao cekove, a B. B. je, da bi vratila ostatak dugovanja, naivno sklopila novi zajam. On je sa svim došao do iznosa od cak 54.801 kune, od cega, tvrdi, nije vidjela ni kune vec je sve išlo na pokrivanje starog duga s penalima. Koji mjesec kasnije zapetljala se i u treci zajam da bi pokrila drugi, a taj je, pak, iznosio 36.865 kuna.

- To je bila drama, toliko da sam završila na Švarci (Opca bolnica, op.a.). Htjela sam se ubiti, prica B. B.


Podijeli: Facebook Twiter