Posudba za stanove do 1.600 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako neslužbeno doznajemo, država ce najavljenih 200 eura po kvadratu onima koji kupuju prvi stan posudivati samo ako cijena stana ne bude prelazila 1.600 eura. Na taj bi nacin država, suprotno onome cega se mnogi pribojavaju, trebala natjerati investitore na dodatno spuštanje svojih cijena.

Iako ovaj važan detalj o limitiranju posudbe na stanove jeftinije od 1.600 eura po kvadratu u Vladi službeno ne otkrivaju, izmedu redaka ga je najavila premijerka Kosor, napominjuci da "argument prema kojem zbog nove mjere nece padati cijene stanova ne stoji, jer i tu imamo neke dodatne mjere koje ce se iduci tjedan vidjeti u Zakonu".

Zakon kojim ce se regulirati državna posudba za kupnju prvog stana izraduje se u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva Marine Matulovic-Dropulic vec nekoliko mjeseci. Kako je Kosor otkrila novinarima, 200 eura po kvadratu, što ce ih država posudivati gradanima, samo su prosjek, jer ce posudba, moguce, biti i veca, ovisno o cijeni stana.

- Dogovaramo još kolike ce biti kamate, no sasvim sigurno to ce biti povoljno. Možda to nije bilo dovoljno shvaceno u javnosti, ali kad imate s jedne strane gradevinske poduzetnike koji godinu dana ne mogu prodati ni jedan stan, a s druge strane ljude koji ne mogu kupiti stan, onda treba potaknuti prodaju i, time, cijeli ciklus, rekla je premijerka.

S opcijom da se državna posudba ogranici na stanove vrijednosti do 1.600 eura po cetvornom metru, medutim, mnogi nece biti zadovoljni. Kako se može cuti od gradevinara, za taj se novac u manjem gradicu u Hrvatskoj može kupiti cetvorni metar urbane vile, u Zagrebu, Rijeci ili Splitu pak na periferiji grada. (B. M. P./D. C.)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter