Postup Mare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Postup
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Mokalo d.o.o
Lokacija: Orebic, Pelješac
Temperatura serviranja: 18-20 Celzija
Gastro-preporuka: juneci biftek s medaljonom od gušcje jetre
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 296 kuna (Cicibela, Rovinj)

Plavac mali je ponos hrvatskog vinogradarstva, ova sorta grožda je tipicna za gotovo cijelu Dalmaciju, no postoji samo pet-šest položaja na kojima ima najbolje uvjete. Svakako, tu spadaju položaji Dingac i Postup na poluotoku Pelješcu.

Dingac je malo poznatiji, a Postup samozatajan iako su vina s tog položaja izvrsna. Dugo nisam razumio što tocno znaci rijec Postup, no zahvaljujuci Mariji Mrgudic saznao sam da je to položaj ispod brda Stup koji se u lokalnom govoru zove podstupom ili postup.

Marija Mrgudic rodena Bura sigurno je najpoznatija vinarka u Hrvatskoj. U suradnji s bratom Nikom proizvodi dva vina: Dingac Buru (tri hektara vinograda) i Postup Mare (pet hektara), a na položaju Viganj na punti Pelješca imaju zasaden i mladi vinograd zinfandela.

Danas bih se osvrnuo na Postup Mare koji je nakon berbe maceriran sedam dana, potom je 10 mjeseci odležao u rabljenim barrique bacvicama te pred izlazak na tržište još 10 mjeseci u boci. Vino ima lijepu rubincrvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto.

Miris je izražen, ugodan i vrlo fin te vrlo kompleksan i bogat pa me podsjeca na dorucak u luksuznom hotelu Kempinski Vierjahreszeiten u Muenchenu, gdje poslužuju najbolje džemove od bobicastog voca što sam do sada probao. Dakle, lijepo se preklapaju note šljive, crnog ribiza, borovnice i crne kupine te miris koji me vraca u djetinjstvo - zrila crna murva!

Slijedi i nota cokolade te malo eterske note kao fini bombon ili fini sapun. Vino je suho, mada ne kao barut jer ipak ima malo neprovrelog šecera što mu daje izvrstan okus. Toplo je i nakon prve caše lagano se uši zacrvene, a u ustima osjecamo djelomicnu mekocu.

S druge strane, ovo je vino svježe te tanicno, no mineralno i vrlo ukusno. Za sada je djelomicno uravnoteženo jer mi tanini malo pretežu, okus je intenzivan i trajan te jako fin.

Vino je robusno te smatram da je harmonicno, no još je mlado i tek ide prema spremnom. Berba 2009. je bila izvrsna, no u ovom trenutku ovo vino je još mlado. Svake ce godine rasti te ce za dvije biti u vrhunskoj formi, a može trajati barem 7-8 godina.


Podijeli: Facebook Twiter