Postrojba koja je u ratu prošle bez i jedne mrlje

Robert Jenko iz Meridiana Kamen Pazina slavi prvo mjesto
Robert Jenko iz Meridiana Kamen Pazina slavi prvo mjesto

U povodu obilježavanja 26. obljetnice osnutka 119. istarske brigade Hrvatske vojske, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, pukovnik u mirovini Darko Martinović, zamjenici načelnika općina Labinštine, gradski vijećnici, predstavnik policije, i JVP Labin, predstavnici Udruge antifašističkih boraca, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te nekadašnji borci 119 brigade, položili su vijenac i zapalili svijeću, na spomenik palim žrtvama kod središnjeg križa na Gradskom groblju.

- Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata, 119. brigadu karakterizirao je vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih razina, ali i svih pripadnika brigade, visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika za uvjete pričuve i visoka razina borbene spremnosti, i to je jedna od brigada koja je kroz rat prošla bez i jedne mrlje, rekao je Darko Martinović. Gradonačelnik Glavičić, odao je počast i čestitao svim borcima te uspješne brigade, rekavši kako oni mlađi moraju nositi uspomenu na borce, i biti im vječno zahvalni.

- Otišli su u rat, s ovih područja da bi, časno, uzorno i hrabro, branili i obranili Hrvatsku, i zato im hvala, rekao je Glavičić.

Molitvu za sve borce brigade predvodio je velečasni Mirko Vukšić. Svojom ulogom i djelovanjem, u presudnim povijesnim okolnostima, 119. brigada je dala neizmjeran doprinos stvaranju moderne države kao i pobjedi hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu. Zadaće brigade, po osnivanju, bile su usredotočene na preuzimanje i osiguranje vojnih objekata i razminiravane vojarni bivše JNA te mobilizacija, opremanje i osposobljavanje vojnika, dočasnika i časnika za odlazak na ličko bojište. Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata 119. brigadu karakterizira vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih razina, ali i svih pripadnika brigade, visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika za uvjete pričuve i visoka razina borbene spremnosti snaga.

(A. ŠĆULAC)



Podijeli: Facebook Twiter