Poštovanje prema tradiciji – Dee Dee Bridgewater

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavna američka jazz pjevačica Dee Dee Bridgewater održat će 5. srpnja svoj drugi koncert na Avantgarde Jazz festivalu u Rovinju. U prostoru bivše Tvornice duhana Rovinj nastupit će uz sastav legendarnog pijanista Ramseya Lewisa, višestrukog dobitnika nagrade Grammy, ali i mnogobrojnih drugih uglednih priznanja i nagrada.

- Što za Vaše nastupe, posebice za dramatiku u izvedbama, znači činjenica da ste ujedno i glumica?

- To je u potpunosti zato što sam glumica. To što sam glumila u kazalištu, na filmu i televizijskim emisijama pomoglo mi je u trodimenzionalnom prikazu glazbe pred publikom. To izvedbe čini zanimljivijima i pomaže da lakše doprem do slušatelja, da bolje osjete priču koju želim ispričati, ne samo riječima nego i gestama, naglašavanjem određenih riječi ili fraza u pjesmi  

- Izborom repertoara pokazujete da držite do tradicije vokalnog i ne samo vokalnog jazza. Zašto vam je to važno?

- Važnost održavanja vokalne jazz tradicije na životu nešto je za što se neprestano zalažem, tijekom cjelokupne svoje karijere, a posebice u zrelom razdoblju, otkako sam se 1986. vratila jazzu i počela snimati. To je značajno za sve jazz pjevačice koji djeluju na današnjoj sceni. Važno je da prepoznaju i odaju poštovanje svim našim predvodnicima, jer mi ne bi postojali, ne bi imali takve živote kakve imamo, da nije bilo njih. One su utirale put.

- Koje su pjevačice ostavile najveći trag?

- Vraćam se glazbi Bessie Smith i krećem se prema Billie Holiday i Elli Fitzgerald, te dalje prema Abbey Lincoln, Betty Carter, Nini Simone... Mnoge od tih jazz pjevačica bile su ratoborne, svaka na svoj način. Kroz glazbu su očitovale svoje stavove. Tako i ja nastojim raditi. (D. HRVOJ/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter