"Postolarska radnja majstora Mrkonje" u Pazinu

Izložbom 'Postolarska radnja majstora Mrkonje' najavljen je projekt 'Na tragu priči' (D. ŠIŠOVIĆ)
Izložbom 'Postolarska radnja majstora Mrkonje' najavljen je projekt 'Na tragu priči' (D. ŠIŠOVIĆ)

Cipele velike i male, od onakvih kakve bi nosio div Regoč preko raskošne Pepeljugine cipele sa štiklom do sasvim sitnih cipelica primjerenih nožicama vile Kosjenke, od papira, kartona, plastike, platna, vrpci, sa zvončićima, ukrasima i privjescima, u šarenim bojama, a osim cipela i razni drugi predmeti, pa čak i jedna čokolada - sve to čini izložbu "Postolarska radnja majstora Mrkonje" koja je danas otvorena u pazinskom Spomen domu, u predvorju Gradske knjižnice.

Ovom izložbom pazinska knjižnica zaključuje projekt "Pazinske zgode šegrta Hlapića" kojim se obilježavala stota obljetnica slavnog romana za djecu Ivane Brlić Mažuranić, a istovremeno otvara novi, nazvan "Na tragu priči".

Kako su pojasnile ravnateljica knjižnice Iva Ciceran i knjižničarka Marina Marušić, projekt "Na tragu priči" osmišljen je kao akcija poticanja čitanja u najranijoj dobi. Tijekom travnja djeca iz svih odgojnih skupina pazinskog dječjeg vrtića te područnih vrtića u Lupoglavu i Gračišću sudjelovala su u pričaonicama, slušajući poznate i manje poznate bajke.

Tijekom tih pričaonica razrađena je ideja da su u svakoj bajci likovi nešto izgubili, ponajviše cipele, ali i druge stvari, pa su djeca pozvana da u radionicama koje su uslijedile nakon pričaonica budu pomoćnici majstoru Mrkonji koji treba svim tim likovima napraviti nove cipele.

Motiv da djeca pomognu nalazi se i u pismima koje su im likovi iz bajki napisali obraćajući im se za pomoć, a pisma su također izložena na izložbi, mogu se pročitati i poslužiti kao poticaj za čitanje još nepoznatih bajki.

Djeca su u radionicama obavila posao, izložba je postavljena, ali projekt "Na tragu priči" ide dalje: svakog utorka u 17 sati u knjižnici će se održavati pričaonice za djecu vrtićke dobi s novim bajkama, kad zatopli pričaonice će se preseliti na pazinske trgove i u parkove, a najesen će "pričalice" iz pazinske knjižnice obići i sve područne vrtiće, i tako sve do sredine studenog odnosno do završetka Mjeseca hrvatske knjige. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter