Postojnska jama na prodaju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest se našla i u udarnom vecernjem terminu prvog programa talijanske državne televizije RAI: "Slovenci prodaju jamu u Postojni". Dakako, nije rijec o prodaji jame, vec o prodaji dvadesetogodišnje koncesije upravljanja tom svjetski poznatom turistickom atrakcijom, no Talijani se nisu suzdržali, vec su glasno raspalili vijest koja je vjerojatno šokirala mnoge Talijane koji vrlo dobro poznaju jamu i njezinu povijest.

Naime, slovenski koncesionar Turizam Kras, koji opet pripada koparskom holdingu Istrabenz, odlucio se ustupiti koncesiju da bi pokrio ogromnu financijsku rupu holdinga. Talijani tvrde da Slovenci nece nikad dobiti toliko novca za koncesiju te da bi Istrabenz mogao maksimalno inkasirati oko 15 milijuna eura.

Loše financijsko stanje Istrabenza utjece i na stanje slovenskog nacionalnog ponosa pa trenutno gradani Postojne, a i šira slovenska javnost, strepe pred opasnošcu da upravljanje slovenskim ponosom preuzme neki stranac. Zato je udruženje poslodavaca Postojne pozvalo slovenske poduzetnike da zajedno osmisle valjanu ponudu do 15. ožujka, kada istjece termin sudjelovanja na javnom natjecaju.

Prošle godine Postojnsku jamu posjetilo je preko petsto tisuca turista, a Turizam Kras ostvario je promet od 10,5 milijuna eura, nešto manje nego 2008. godine. Slovensko ministarstvo gospodarstva kratko je izjavilo da je tržišna sloboda zakon pa bi svako miješanje države polucilo reakciju Europske unije.


Podijeli: Facebook Twiter