Postoji li šansa za imigrante?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

„Pokušaj uspostave multikulturalnog društva i suživota u kojem bismo svi uživali je propao, potpuno propao. Neko vrijeme smo se zavaravali i govorili da nece ostati te smatrali da ce jednog dana otici, ali to je daleko od stvarnosti", rijeci su to njemacke kancelarke Angele Merkel izrecene lani na skupu mladeži njezine konzervativne stranke CDU gdje se raspravljalo o integraciji imigranata u njemacko društvo.

Njezine rijeci možda najbolje opisuju premise predstave „Uklopiti se... da ili ne?" („Passt oder passt nicht") njemacke skupine Kuringa Wedding izvedene pred brojnom publikom na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u sklopu Pulskog foruma 16. Medunarodnog kazališnog festivala mladih.

Jesu li imigranti danas persona non grata u njemackom, ali i europskom društvu, diskriminacija i rasizam s kojim se svakodnevno suocavaju te želja i mogucnost stvaranja novog, boljeg života u novoj domovini, motivi su kojima se uovoj predstavi forum kazališta bave mladi Berlincani.

Publika, koja na kraju predstave nudi svoja rješenja i videnja ovog aktualnog problema, pricu prati kroz lik 16-godišnjeg Samira, porijeklom iz Palestine, ali koji za sebe kaže da je prije svega - „Berliner". No, osim što ga diskriminiraju kolege iz razreda i ucitelji, Samir na nerazumijevanje nailazi i kod kuce gdje ga vlastiti otac ne podržava u odluci da nastavi školovanje vec ga tjera na rad na „bauštelu".

U scenama improvizacije koje su kasnije uslijedile u interakciji s publikom treba istaknuti glumce: Efraheima Saida, Hamida Mohadija, Kristinu Varle, Jimmyja Phi Hoanga i Jalala Faorua. Producent i džoker je Christoph Leucht, a redateljica Barbara Santos.

Potpuno drugacijom tematikom pozabavili su se clanovi portugalske skupine GTO LX kazališta Valart koji su u cetvrtak navecer pred pulskom publikom, takoder na Maloj sceni INK-a, izveli predstavu „ŠŠŠ... Ševa". Kao što i sam naslov kaže, predstava govori o seksualno (ne)odgovornom ponažanju tinejdžera i to iz perspektive 16-godišnje Márcije i njezinog decka Lúcija.

Gosti iz Portugala kroz interakciju s publikom i uz pomoc džokera Filipe Simones pokušali su dati odgovore na pitanja zašto je seks tabu, i to pogotovo za žene, zašto se žene kritizira kada izraze želju za seksom, zašto se seksualno aktivnu ženu smatra kurvom, a muškarca frajerom.

Osim toga, „ŠŠŠ... Ševa" ima i edukativnu ulogu jer svojoj ciljanoj publici - tinejdžerima koji prvi put stupaju u seksualne odnose govori o osnovama seksualnosti i metodama zaštite spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoce. Upravo je stoga forum kazalište u ovom slucaju iskorišten kao odlican alat za dijalog i raspravu o pitanjima seksualnosti o kojima je mladima nerijetko neugodno razgovarati sa svojim roditeljima, uciteljima i prijateljima.

Od glumaca posebno se istaknuo Lúcio Mendes Andrade, a pohvale idu i Vanessi D. Garcia, Vânii Sofiji Lopes, Carlosu Joao Britu, Giseli Santos, Marildi Jué Djaló i Cassandri Tavares. (R. LICUL)


Podijeli: Facebook Twiter