Postoje veci problemi od preimenovanja ulica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik slovenskog Ustavnog suda Ernest Petric rekao je u utorak da jednoglasna odluka tog suda da je imenovanje jedne nove ulice u Ljubljani, Titovom cestom, u suprotnosti sa slovenskim ustavom, ne znaci da ce se taj pravorijek koristiti kao sudski presedan. 

U Sloveniji je, naime, još 12 ulica i trgova koje imaju imena po bivšem jugoslavenskom predsjedniku.

Komentirajuci politicke reakcije na pravorijek Ustavnog suda, Petric je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da odluku ustavnog suda treba dobro procitati i da ona neustavnim proglašava samo nova imenovanja ulica i trgova u Sloveniji prema Titu ili drugim predstavnicima nedemokratskog totalitarnog režima iz vremena bivše SFRJ, te da taj pravorijek ne važi retroaktivno, na Titove ulice i trgove koji su tako nazvani još u vrijeme bivše Jugoslavije.

Petric je rekao da je Ustavni sud samo presudio da bi imenovanja novih ulica i trgova imenima koja su simbol nedemokratskih režima i kršenja ljudskog dostojanstva bilo protuustavno, ali da se nada da nece biti novih preimenovanja ulica ili politickih polemika oko toga medu Slovencima koji su ionako ideološki vrlo podijeljeni, i to u situaciji kad u zemlji postoje veci problemi, dodao je.

Petric je naglasio da je spomenuti pravorijek ustavnog suda u skladu s izjavom parlamentarne skupštine Vijeca Europe kojom su osudeni svi totalitarni sustavi u Europi, a oni se ne bi smjeli javno castiti, kako bi se moglo shvatiti ako se ulicama i trgovima daju imena povijesnih osoba koje su simbol nedemokratskih totalitarnih režima. 
     
Petric je rekao da poštuje borbu slovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu, ali se ne slaže s ocjenom da je odluka Ustavnog suda revizija povijesti, kako ju je nazvao predsjednik slovenske partizanske veteranske organizacije Janez Stanovnik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter