Postindustrijski grad i promišljanje prostora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Manifestacija Polis Jadran Europa 2011., koja se održala u pulskom Kulturnom centru Karlo Rojc, obilježila je svoje šesto izdanje, a naslovna je tema Polisa bila "Postindustrijski grad". Program manifestacije bio je podijeljen na izložbeni, izvedbeni i diskusijsko-teorijski dio. Polis je otvoren izložbom "Pretty Vacant - prostori neizvjesnosti i diskontinuiteta" kustosice Branke Bencic, koja je u Puli predstavila prošireni postav rijecke izložbe "Susret gradova - Pula - Rijeka". Umjetnici ciji su radovi izloženi u Rojcu su Damir Ocko, Rimas Sakalauskas, Davor Sanvincenti, Dino Zrnec, Jasna Buic, Ilia, Andrej Korovljev, Pulska grupa, Lara Ušic i Igor Zirojevic.

Izložbu je slijedio multimedijalni performans "Transmittance" ciju koncepciju potpisuju izvodaci Maja Delak i Luka Princic, a njihovi koautori i suradnici bili su Marko Bolkovic, Matija Ferlin i Messmatik. Radi se o koprodukciji Polisa 2011. i ljubljanskog Zavoda Emanat. Projekt 'Transmittance' istražuje umreženu lokalnu i globalnu suradnju emitiranu internetom.

Polis 2011. nastavljen je u subotu ujutro okruglim stolom "Postindustrijski grad: izmedu superstrukture i infrastrukture, izmedu vidljivog i nevidljivog..." Teoreticar teme bio je slovenski arhitekt Janko Rožic, a u diskusiji koju je moderirala Branka Bencic sudjelovali su i arhitekti Leonid Zuban, predsjednik Društva arhitekata Istre, i Marko Percic iz Pulske grupe.

Upravo je to promišljanje prostora aktualna pulska tema, uzme li se u obzir podatak da se u korpusu grada cak 20 posto površine oslobada (citaj: demilitarizira), što ujedno znaci i da se trecina obalne linije koja je duga 40 kilometara takoder vraca gradu. Neizbježne su stoga bile teme o projektima, ukljucivanju gradana u promišljanje funkcija tih prostora, inzistiranje na korištenju kroz duže vremensko razdoblje i time izbjegavanje drasticnih ili katastrofalnih promjena, odbijanje da se odluke o tim prostorima baziraju iskljucivo na potrebama i logikama kapitala.

Egle Vošten, direktorica Polis Jadran Europe, na njegovom je otvaranju kazala da se ovogodišnja edicija održala iskljucivo uz predanost i dobru volju aktera i suradnika Polisa te da se nada da ce se i dogodine manifestacija održati. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter