Postindustrijski grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šesto izdanje multidisciplinarnog festivala Polis održati ce se 27. i 28. svibnja, u prizemlju Kulturnog centra Karlo Rojc, a tim je povodom u prostorima tamošnjeg "Dnevnog boravka" na konferenciji za novinare najavljen ovogodišnji sadržaj.

Uz Egle Vošten, direktoricu festivala, njega su predstavili Branka Bencic, kustosica izložbe "Pretty Vacant- prostori neizvjesnosti i diskontinuiteta" i Luka Princic, jedan od autora multimedijalnog performansa "Transmittance". Festivalski je program pozdravio i Erik Lukšic, procelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pula.

Tema Polisa je "Postindustrijski grad", a upravo se promišljanjem o njoj i otvara festival u petak u 19. 30 sati spomenutom izložbom na kojoj ce izlagati Damir Ocko, Rimas Sakalauskas, Davor Sanvincenti, Dino Zrnec i Jasna Buic, Ilia, Andrej Korovljev, Pulska grupa, Lara Ušic i Igor Zirojevic.

- Do sada su se u sklopu programa Polisa održale cetiri tematske izložbe, a ova je na neki nacin sukus svih dosadašnjih realizacija, naglasila je Bencic i pojasnila da ovim naslovom potice razmišljanja o gradu u današnjem trenutku, odnose tradicije, povijesti i pogleda u buducnost. Sve se to, saznajemo, provlaci kroz umjetnicke stimulacije, arhitektonska istraživacka rješenja, video, filmske i slikarske radove.

- Ova izložba, kao mjesto kriticke refleksije, upozorava na kontinuitet razmišljanja mladih autora o gradu te priliku za njegovo novo mapiranje i subjektivno interpretiranje, zakljucuje Bencic.

Performans "Transmittance" na rasporedu je iste veceri, u 21 sat, a od ponoci nadalje publiku ce zabavljati Dj Filjo. U subotu 28. svibnja od 11 do 13 sati najavljeni su Polis-razgovori na temu "Postindustrijski grad: izmedu superstrukture i infrastrukture, izmedu vidljivog i nevidljivog...". Teoreticar teme je Janko Rožic, sudionici su Bruno Nefat, Leonid Zuban, Dino Krizmanic i Pulska grupa, a moderatorica je Branka Bencic.

Luka Princic uz Maju Delak potpisuje koncepciju performansa, a na konferenciji za novinare najavio je i suradnike u njegovoj realizaciji: Marka Bolkovica, Matiju Ferlina i Davora Sanvincentija.

- "Transmittance" ide za dvostruku publiku, onu koja ce fizicki biti prisutna, a koju mi zovemo off-line te za onu koja ce se moci ukljuciti internetskom vezom, on-line publika, rekao je Princic i dodao da je rijec o telematicnom, multimedijalnom performansu s dosta tehnologije i live-streaminga. Koprodukciju performansa potpisuje ljubljanski Zavod Emanat.

- Rojc nam se cinio prikladnim za Polis jer on predstavlja najvece žarište urbane kulture ovog grada, a ovih je dana postalo naše utocište, rekla je, izmedu ostalog, Vošten upozorivši na ustrajnost festivalskog koncepta koja se otkriva i ovogodišnjim programom.

- O postindustrijskom gradu progovarati ce, a i nuditi svoje vizije, teoreticari, vizualni umjetnici, performeri, a mi se i dalje trudimo takvim produkcijama obogacivati i razvijati Polis, porucila je ona.

Dodala je nadalje da su usprkos "drasticnom smanjenju budžeta" zadovoljni i zahvalni svima koji su dobrom voljom pomogli ovo izdanje u tehnickom i logistickom smislu, a posebno se zahvalila Rojcu, udruzi Monteparadiso i Gradu Pula te Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Istarskoj županiji i Turistickoj zajednici Grada Pula.

Vizualni identitet izradila je Artepublika, a medijski pokrovitelji su Glas Istre i Hrvatski radio- Radio Pula. Na sve programe ulaz je slobodan, a više o njima moguce je pronaci na adresi: www.polisadriatic.com. (N. HAUSER)


Podijeli: Facebook Twiter