Postignut nacelni dogovor o proracunskom paktu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zemlje Europske unije u cetvrtak navecer su se dogovorile o glavnim smjernicama novog proracunskog pakta koji treba ojacati disciplinu u eurozoni, napose uvodenjem zlatnog pravila o povratku k uravnoteženim javnim financijama, rekli su pregovaraci za agenciju France Presse.

"Postignut je dogovor u opcim crtama", rekao je jedan od njih. Uskoro ce se izraditi tekst koji ce se podastrijeti europskim ministrima financija na sastanku 23. i 24. sijecnja."Ostale su još neke sporne tocke, a ticu se tocne uloge Europske komisije u provjeri uvodenja zlatnih pravila u ustave zemalja ili u odgovarajuce zakone", dodao je diplomatski izvor.

Sadržaju ovog pakta zasad se protivi samo Velika Britanija. Odluku o njegovu donošenju donijeli su celnici vecine europskih zemalja 9. prosinca. Njime su htjeli stvoriti novi obvezujuci okvir za ogranicavanje proracunskog manjka i javnog duga, u okviru ugovora koji ce vrijediti za zemlje eurozone i za druge zemlje EU-a koje im se eventualno žele pridružiti.

Pakt predvida uvodenje takozvanog zlatnog pravila kako bi se strogo poštovala zadaca uravnoteženja javnih financija, ali i gotovo automatske sankcije ako deficit premaši 3 posto BDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter