Postignut dogovor o proračunu u američkom senatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki senat odobrio je u srijedu proračunski zakon za iduće dvije godine sa 64 glasa "za" i 36 "protiv", šaljući tako signal o fiskalnoj stabilnosti SAD nakon blokade savezne vlade u listopadu.

Prošlog tjedna je svoj pristanak dao i predstavnički dom sa 332 glasa za i 94 protiv. Proračunski zakon bit će upućen na potpisivanje predsjedniku Obami a kongres će imati vremena do 15. siječnja odobriti razinu proračunskih izdataka koji bi za 2014. trebali iznositi 1,012 bilijuna dolara (1012 milijardi dolara), a za 2015. 1,014 bilijuna.

Za zakon su u Senatu glasovali svi demokratski senatori i devet republikanaca, dok su neki članovi Republikanske stranke bili protiv jer smatraju da sadrži povećanje potrošnje koje prelazi prag postavljen proračunom iz 2011. godine. Prijedlog zakona načinio je dvostranački odbor za proračun koji je osnovan nakon 16-dnevne blokade savezne vlade u listopadu.

Reuters napominje da bi do 15. siječnja u Kongresu mogla izbiti neslaganja oko pitanja financiranja spornog programa zdravstvenog osiguranja, tzv. Obamacarea, financiranja rada porezne službe i još nekih pitanja.

"Imali smo široku dvostranačku potporu za sporazum o proračunskom zakonu. Sad bi trebali dobiti isto takvu dvostranačku potporu za primjenu sporazuma", rekao je jedan demokratski senator i dodao: "To je vrlo otvoreno pitanje".  (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter