Postignut dogovor o primirju u Gazi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipat je u četvrtak kao posrednik uspio postići primirje čiji je cilj okončati raketne napade iz Gaze na izraelske gradove i izraelske zračne napade na Palestince, priopćila je skupina Islamski džihad.

Zasad nema odgovora izraelske strane, ali dužnosnik ministarstva obrane rekao je ranije da očekuje da se uskoro završe borbe.

"Nakon intenzivnih egipatskih kontakata i napora, dogovor o miru je obnovljen u skladu s dogovorom sklopljenim 2012. u Kairu", napisao je jedan od vođa skupine Islamski džihad Haled al-Bač na Facebooku, misleći pritom na primirje kojim je okončan osmodnevni rat u Gazi prije dvije godine.

Bač je dodao da će skupina Islamski džihad, koja je počela s lansiranjem raketa u Izrael u srijedu, nakon što su izraelski vojnici ubili troje njezinih boraca dan ranije, poštivati primirje sve dok to čini i Izrael.

Samo nekoliko minuta prije nego je to objavio na Facebooku, izraelski zrakoplovi napali su ciljeve u Rafahu, u južnom dijelu Pojasa Gaze u blizini granice s Egiptom, ranivši tri Palestinca. Nekoliko sati prije toga oglasile su se sirene u gradovima na jugu Izraela, Ashkelonu i Ashdodu. Policija kaže da su rakete pale na područja bez naselja te da nije bilo ozlijeđenih. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter