Postignut dogovor o irskoj granici nakon Brexita

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Velika Britanija pristala je u ponedjeljak da Sjeverna Irska ostane "regulatorno usklađena" s Europskom unijom nakon Brexita kako bi se izbjegla 'tvrda' granica, kazali su izvori iz irske vlade.

"Postignut je dogovor o cjelovitom rješenju za irska pitanja", rekao je jedan od izvora.

"Ključna fraza je jasna predanost zadržavanju regulatorne usklađenosti kad je riječ o pravilima carinske unije i unutarnjeg tržišta koja su potrebna kako bi se podržao Sporazum postignut na Veliki petak, gospodarstvo na otoku i granica."

To po irskim izvorima znači da je Velika Britanija pristala zadržati na području Sjeverne Irske propise koji se odnose na zajedničko europsko tržište i carinsku uniju slične onima koji su sada na snazi kako u regulatornom smislu ne bi bilo razlike u odnosu na pravila koja su na snazi u Republici Irskoj, odnosno u Europskoj uniji.

Ostaje pitanje kako će na to gledati sjevernoirski unionisti, koji u britanskom parlamentu osiguravaju većinu vladi premijerke Therese May.

Velika Britanija odlučila se za tzv. "tvrdi Brexit" odnosno izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, što je postavilo pitanje režima na irskoj granici.

U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske. Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava i to bi bilo dovedeno u pitanje kada bi se ponovno uspostavile granične i carinske kontrole.

Republika Irska kazala je da neće pristati na bilo kakve fizičke granice, a u tome ima čvrstu potporu Europske unije.

Tusk ohrabren napretkom u pregovorima

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je u ponedjeljak da je ohrabren napretkom u pregovorima o irskoj granici.

"Recite mi zašto volim ponedjeljke!", napisao je Tusk promijenivši značenje pjesmi Boomtown Ratsa. "Ohrabren sam nakon telefonskog razgovora s irskim premijerom (Leom Varadkarom) o napretku u irskom pitanju u pogledu Brexita. Približavamo se dovoljnom napretku na summitu EU-a u prosincu", napisao je Tusk na Twitteru.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker također je razgovarao telefonski s irskim premijerom.

"Dovoljan napredak" u pregovorima o razdruživanju u tri ključna pitanja, koja se odnose na prava građana EU-a u Velikoj Britaniji nakon Brexita, financijsku nagodbu i granični režim između Irske i Sjeverne Irske, potreban je kako bi mogli početi pregovori o budućim trgovinskim odnosima između Velike Britanije i EU-a.

Izgleda da je i u prva dva pitanja postignut znatan napredak.

U pogledu prava građana razrađena je većina toga, ali se još pregovara o ulozi Suda EU-a, koji bi trebao jamčiti ta prava.

Čini se i da je u pitanju financijske nagodbe postignuta suglasnost. London je spreman platiti gotovo sve što EU traži, ali još nitko to ne želi službeno potvrditi.

Konačnu odluku o tome je li u pregovorima postignut "dovoljan napredak", donijet će šefovi država i vlada EU-a na summitu 14. i 15. prosinca, na temelju ocjene Europske komisije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter