Postignut dogovor o americkom dugu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki predsjednik Barack Obama u nedjelju navecer po americkom vremenu objavio je da su vode demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogucuje da SAD izbjegnu katastrofu zbog nemogucnosti otplate svojeg duga i smanjivanja proracunskog manjka.

Americki je predsjednik u kratkom obracanju novinarima u Bijeloj kuci najavio da bi prijedlog zakona trebao biti potvrden "iducih dana" i u Predstavnickom domu i u Senatu.

"Želim objaviti da su su dužnosnici dviju stranaka u oba doma (Kongresa) postigli dogovor koji ce smanjiti deficit i omoguciti izbjegavanje neplacanja (duga), koje bi bilo pogubno za naše gospodarstvo", rekao je Barack Obama.

Po informacijama koje su procurile tijekom dana, osim podizanja granice zaduživanja, što ministarstvu financija omogucuje nova zaduživanja i poslije 2, kolovoza, postignuti sporazum predvida rezanje troškova za 1000 milijardi dolara i uspostavu posebnog povjerenstva, s ravnopravnim sudjelovanjem demokrata i republikanaca, koje ce biti zaduženo za pronalaženje mogucnosti dodatnih ušteda u vrijednosti od 2000 milijardi dolara.

Olakšanje koje je zavladalo nakon postignutog dogovora prvu je konkretnu posljedicu vec imalo na tokijskoj burzi koja je odmah po objavi dobila 1,70 posto na vrijednosti.


Podijeli: Facebook Twiter