Postignut dogovor između eurozone i Grčke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članice eurozone postigle su u petak navečer sporazum o produljenju programa financijske pomoći Grčkoj za još četiri mjeseca.

Sporazum je postignut na izvanrednom sastanku europskupine, koja okuplja ministre financija 19 zemalja eurozone. To je bio treći sastanak u zadnjih 10 dana na kojima se pokušava pronaći kompromis s Grčkom.

Prema diplomatskim izvorima, dogovor je postignut nakon niza zasebnih sastanaka u kojima su sudjelovali ključni čimbenici - njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, grčki ministar Janis Varufakis, predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici. Nakon toga to je potvrđeno na sastanku svih 19 ministara financija.

Po tim izvorima, sporazum predviđa da Grčka do ponedjeljka podastre euroskupini dokument u koje će navesti sve mjere koje planira poduzeti do kraja programa financijske pomoći i kojim će preuzeti obvezu da ih i provede.

Dogovor otklanja neposrednu opasnost da Grčka ostane bez novaca početkom sljedećeg mjeseca, kada istječe sadašnji program.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter