Postavljene jaslice s najvećim figurama u Istri

Župnik Marijan Jelenić uz drevne vodnjanske jaslice
Župnik Marijan Jelenić uz drevne vodnjanske jaslice

Jučer su u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu postavljene Božićne jaslice koje čine, prema riječima župnika Marijana Jelenića, najveće figure u Istri. Skulpture Svete obitelji i pastira koji su se došli pokloniti malom Isusu, visoke oko pola metra, čine inventar crkve možda već 120 godina, a Jelenić pretpostavlja da su mogle biti izrađene u nekoj tirolskoj radionici.

Ranije su jaslice postavljane pred Božić u istočni brod crkve, a posljednjih godina mjesto im je u središtu Sv. Blaža. Zanimljivo je da se Sveta obitelj s djetetom nalazi u štalici u "živoj stijeni".

- Bilo nam je komplicirano i teško svaki put postavljati veliku drvenu oplatu za jaslice pa ih već desetak godina stavljamo pred oltar, rekao je Jelenić.

Ovo i nisu jedine vodnjanske jaslice koje će vjernike u ove božićne blagdane podsjećati na rođenje Isusa Krista. Naime, na Badnjak će gradom proći žive jaslice, odnosno kostimirana skupina, čiji se dolazak pred župnu crkvu očekuje pred sam početak Polnoćke u 22 sata. Žive jaslice, koje se na Badnjak organiziraju već desetak godina, kreću od crkvice sv. Križa u istočnom dijelu Vodnjana, na raskrižju Istarske i Dolinske ulice. Ta je crkva, kaže Jelenić, izgrađena 1468. godine i služila je kao sjedište bratovštine Bičevalaca, ali i za prihvat pulskih biskupa pri dolasku u Vodnjan.

Žive jaslice, kaže župnik, organiziraju Smiljana i Damir Hasanović, a u uprizorenju rođenja Isusa sudjeluju i mnogi drugi mještani. Od crkvice kreće oko 21.40, da bi nakon povorke ulicama grada, pred župnu crkvu stigla s ostalim vjernicima na vrijeme za svetu misu.

Razgovarajući o prizoru Isusa u jaslama, Jelenić nije mogao odliti da nas ne provede izuzetno bogatom i nadaleko poznatom Zbirkom sakralne umjetnosti, da bi nam pokazao relikvijar iz 19. stoljeća koji na stražnjoj strani "skriva" prikaz Kristovog rođenja.

- Na križu iz bečke radionice koji sadrži predmete s Isusovog groba, prikazani su prizori iz njegovog, cijeli ciklus, pa i reljef malog Isusa u jaslicama, kaže Jelenić. U filigranski detaljnom ukrašenom i oblikovanom relikvijaru, koji krasi i pregršt simbola, župnik prepoznaje i prizor pokolja nevine djece u Betlehemu.

- Reljefi prikazuju Isusovo rođenje, ali i pokolj kada je trebao biti ubijen te na koncu razapinjanje na križ kada je zaista ubijen, zaključio je Jelenić. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter