Postavljena skulptura "Čovjek na Mjesecu"


U prisustvu članova Društava osoba s invaliditetom, njihovih roditelja, pratitelja, prijatelja, gostiju, kao i predstavnika grada i gradonačelnika Marka Paliage, u "rad je puštena", nova gradska skulptura pod nazivom "Čovjek na Mjesecu", i postavljena u dvorištu Centra M.A.R.E.

Skulptura je izrađena po ideji Jelene Petranović, stručne suradnice i koordinatorice Društva osoba s invaliditetom grada Rovinja, ujedno i akademske umjetnice i likovne terapeutkinje. "Čovjek na Mjesecu", kako je istaknula autorica, posvećen je svim majkama koje imaju djecu s poteškoćama, a od subote je u funkciji.

- Senzorna skulptura "Čovjek na mjesecu", nastala je iz potrebe da se mališanima s određenim poteškoćama osigura naprava, odnosno vanjska igračka, prilagođena njihovim sposobnostima. Svjesni činjenice da su vanjske naprave postavljene u pakovima i na zelenim površinama, uglavnom prilagođene djeci bez fizičkih i psihičkih poteškoća, ideja o jednoj napravi s više mogućnosti, nametnula se sama po sebi, kaže nam Jelena Patranović, od koje doznajemo da skulptura pruža više mogućnosti.

- Riječ je o skulpturi koja objedinjuje umjetnost i rehabilitaciju, na način da djeca, odnosno odrasli koji će je koristiti mogu uživati u njenom vizualnom obliku i izgledu, ali što je važnije koristiti je kao auditivnu i vestibularnu stimulaciju. Kad spominjem vizualni segment, riječ je žičanoj skulpturi, odnosno mrežama koje opet pružaju različite mogućnosti terapije, kaže Petranović.

Kako doznajemo, Čovjek na mjesecu služit će u svrhu individualnih terapija za članove Društva osoba s invaliditetom, a moći će je koristiti i svi koji to žele. S obzirom da je riječ o vanjskoj napravi, koja ima i određene elemente, jastuke instrumente neprilagođene lošem vremenu i kiši, za doživjeti puni doživljaj koji skulptura pruža, dovoljno je najaviti dolazak u rovinjsko Društvo.

Valja također istaknuti, i da je skulptura realizirana zahvaljujući natječaju Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, odnosno natječaja pod nazivom "Mali projekti za bolje sutra" koji se financiraju iz Fondova gradova i općina. Ukupna vrijednost natječaja bila je 200 tisuća kuna, svaki je prijavitelj mogao dobiti do 15 tisuća, dok je Rovinj iskoristio iznos od 8,2 tisuće kuna. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter