Postavljena edukativna tabla o sredozemnoj medvjedici


Edukativna tabla o sredozemnoj medvjedici, zaštićenom sisavcu koji je svoje mjesto za odmor pronašao na pulskim obalama, postavljena je jučer na početku Lungomarea.

- Radi se o kampanji koju je Javna ustanova Natura Histrica pokrenula s ciljem očuvanja i važnosti zaštite sredozemne medvjedice. Kampanja se odnosi na pravila ponašanja u društvu sredozemne medvjedice, a upravo je to sadržaj dobro opremljene, svjetleće table. Preciznije, određeno je da ju se ne smije uznemirivati, dirati ju, nikako gađati kamenjem, što je nažalost bio slučaj, i ne puštati kućne ljubimce blizu nje.

Naime, ona često posjećuje upravo plaže kraj frekventnih šetnica, odnosno plaže uz omiljene šetnice Puljana. Preporuka je stoga, ne približavati joj se bliže od pedeset ili barem dvadeset metara, kazao je ravnatelj JU-a Natura Histrica, Elvis Zahtila.

Biologinja Jasna Antolović, voditeljica grupe "Sredozemna medvjedica" iz Udruge za istraživanje i zaštitu prirode, kaže da je prikupljenim biološkim materijalom utvrđeno da se radi o više jedinki, a prvi put edukativna je tabla postavljena na ovakvoj šetnici.

- Budući da živimo i radimo u suživotu s ovom životinjom, mi moramo biti ti koji ćemo reći koliko je potrebno poštovati njenu privatnost i ne prilaziti joj bliže od 20 metara. Naime, treba imati na umu da je to divlja životinja, ima oko 300 kilograma, dugačka je i do 2,5 metara, a mogla bi i ugristi, rekla je Antolović.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu postavljanja ove informativne i edukativne table.

- Trebamo biti ponosni što je sredozemna medvjedica odabrala upravo naš grad za svoje stanište. Tabla je postavljena s ciljem edukacije građana, ali i turista o sredozemnoj medvjedici, pa su informacije i na stranim jezicima. Također, s ovim ćemo ciljem građanima, prvenstveno djeci podijeliti majice s porukom: "Budimo ljudi, ne smetajmo čovika", rekao je Miletić.

Odjenuvši majice, učenici eko-škole iz OŠ Monte Zaro također su prisustvovali postavljanju table na Lungomareu, a ostaloj će se djeci dijeliti u suradnji sa školama. Ista će tabla upozoravati na pravila ponašanja u blizini medvjedice, na Verudeli, ispod "Ambrele" gdje je također postavljena ovih dana.

U ovu kampanju JU-a Natura Histrica uključene su Istarska županija, Grad Pula, općine Medulin i Ližnjan te njihove turističke zajednice, JU Kamenjak kao i Udruga za istraživanje i zaštitu prirode "Sredozemna medvjedica". (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter