Postavljena dva pontonska mola na Mandraču


Na moru u uvalici Mandrač postavljena su ovih dana dva pontona, točnije pontonska mola. Radovi su počeli prošlog tjedna, i to, kako saznajemo, na inicijativu Sportskog ribolovnog društva Mandrač Tivoli koje je taj dio obale dobio u koncesiju od pulske Lučke uprave. Cilj je društva oživiti taj dio uvale te omogućiti vezove za barke.

Postavljanjem pontona SRD-a otvorilo se pitanje postavljanja drugih pontona, onih za prihvat hidroaviona koji bi prema planu trebali biti postavljeni u blizini ovih. Da će Pula dobiti pristanište za hidroavione, odavno se govori, no od ideje do realizacije dug je put.

Ipak, da će se to zaista dogoditi pokazali su prošlogodišnji probni letovi u akvatoriju Pule početkom srpnja, a sve u sklopu projekta financiranog europskim novcem Adria Seaplanes. Ti su letovi pokazali također da interesa ima ne samo za međunarodno povezivanje s partnerima - talijanskim gradovima Brindisi i Bari, crnogorskim Barom, albanskom Vlorom i grčkim Krfom - već i za povezivanje s hrvatskim gradovima Splitom, Hvarom i Dubrovnikom s kojima je Pula vrlo loše pomorski povezana. Pogotovo u kontekstu nedavne vijesti da, po svemu sudeći, Pula više neće imati u sezoni niti katamaransku vezu s otocima i Zadrom, kao što je to imala proteklih godina.

U Splitu je, kako doznajemo, posao s hidroavionima već u fazi realizacije, i to od ove turističke sezone, a ima li kakvih novosti i za Pulu, upitali smo Florijana Veneruzza iz Lučke uprave.

On nas je izvijestio da interesa itekako ima i da se nije odustalo od projekta te da su prošlog tjedna upravo u tom smjeru obavljeni razgovori s partnerima. Kako smo svojevremeno pisali, upravo je Lučka uprava Pula dodijelila ovlaštenje European Coastal Airlinesu (Europskom obalnom avioprijevozu d.o.o.) za ishođenje lokacijske dozvole za aviopristanište u pulskoj luci.

- Želio bih napomenuti i da se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za koncesiju nakon čega će biti poznati ostali detalji o ovom obliku prijevoza koji bi se tako, vrlo skoro, mogao ponuditi Puljanima, ali i brojnim zainteresiranim gostima, rekao je Veneruzzo. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter