Postavljen prvi mljekomat u Labinu

Loris Šestan s unucima Patrikom i Noemi
Loris Šestan s unucima Patrikom i Noemi

Prvi mljekomat na Labinštini otvoren je u subotu u labinskom Opskrbnom centru. Automat kapaciteta 200 litara vlasništvo je Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Loris Šestan iz Boljunskog Polja, koja litru dnevno svježeg mlijeka sa svoje farme prodaje po šest kuna. Nudi i staklene boce po tri kune, za kupce bez ambalaže.

- Mljekare nam otkupljuju mlijeko, i to ono prvoklasno, po preniskoj cijeni od 2,40 kuna za litru, što ugrožava OPG-ovce pa pokušavamo ovako opstati. Ujedno građanima pružamo priliku za kupnju zdrave namirnice, sirovog mlijeka izravno od proizvođača, objasnila je Martina Šestan iz OPG-a, izrazivši zadovoljstvom startnim reakcijama Labinjana.

Šestani na farmi s 15 muznih krava i deset junica dnevno u prosjeku proizvedu od 80 do 100 litara mlijeka. U kupnju automata uložili su oko 150 tisuća kuna, koristeći poticaje u Vladinom programu Žena poduzetnica za povoljni kredit. Za prodaju mlijeka putem mljekomata morali su, napominju, otvoriti i obrt.

- Ovo je jako pametna inicijativa: ljudi rade, muče se proizvesti, a mi se hranimo zdravo, kvalitetno. I inače se snalazim u nabavci domaćih proizvoda, uključujući i sir i mlijeko. Navikla sam se tako, drukčije više ne ide, komentirala je Loredana Načinović, točeći si prvu bocu iz mljekomata.

Emanuela Vojić iz Šumbera također je spremno podijelila radost zbog novine u špeceraju: "Nekad san vajka pila mliko od krave, kad hi je nona držala. Sad, eko, moren i dicu na to navadit", kazala je. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter