Postavljanje likova u nedefinirane prostore


Pulska vizualna umjetnica i performerica s ljubljanskom adresom Olja Grubić u Galeriji Rigo predstavila je trideset svojih crteža. Riječ je o crtežima aktova i poluaktova od kojih na nekima postoji više likova. Izložbu pod nazivom "S druge strane duge" otvorili su kustosica izložbe dr. Jerica Ziherl i Jernej Škof koji je autor teksta za katalog izložbe.

Sloboda i ravnopravnost

Na konceptualnoj razini izložbom se željelo predstaviti više toga. Povodom tjedna ponosa tzv. Pride Week, kojim se slavi sloboda i ravnopravnost, predstavljeni su umjetničini radovi, zatim igra memory te plakat i katalog koji je ujedno i bojanka s popratnim prigodnim bojicama. Izložbu je moguće pogledati do 3. srpnja u novigradskoj galeriji.

Iako su na nekim crtežima dodani obojani motivi životnija ili su likovi odjeveni u obojenu odjeću, simptomatično za većinu crteža Olje Grubić je to da su vrlo simplificirani te predstavljaju tek bezbojne figurativne crteže golih tijela. Ono što povezuje sve crteže je postavljanje likova u nedefinirane prostore.

Jernej Škof, koji je autor teksta za katalog izložbe, takvu simplifikaciju i prostornu nedefiniranost objašnjava kao oslobođenje od značenja te piše "Tijela pred vama posve su isključena iz svoje prirodne okoline. Olja im je oprezno oduzela čitav prostor u kojemu se nalaze; oduzela im je sobe, pokućstvo i predmete koji su ih okruživali. Oslobodila ih je svih značenja kojima su obilježeni njihovi svakodnevni životi." Tako postavljena teza zasigurno je istinita uzmemo li u obzir karakteristiku da boje kod različitih ljudi bude različite asocijacije.

Crteži lijepi i intimni

Stoga je jedno sigurno, Olja je željela bez distrakcija skrenuti pažnju na motive izloženih crteža.

Riječ je o motivu cenzurirane ljubavi, ovozemaljske ljepote, intimnosti, seksualnosti i erotike koje su stavljene pred gledatelja kao nešto normalno i svakidašnje. Na crtežima je prikazan izraz i(li) realizacija seksualne želje i(li) strasti s jedne strane, ali i propitivanje sebstva i od društva osuđenih nekonvencionalnih spolnih i rodnih identiteta s druge strane. Nemoguće je oteti se dojmu da se izložbom želi na jedan ljudski i posve ne agresivan način ukazati na pluralnost, prisutnost i ravnopravnost različitih u današnjem sve konzervativnijem društvu. Crteži su prije svega lijepi, a svoju vrijednost dobivaju daljnjim promatranjem, kada postaju intimni, očišćeni društvenih predrasuda i slobodni.

Olja Grubić rođena je 1990. godine u Puli gdje je završila opću gimnaziju. Studirala je na Akademiji za Vizualne Umetnosti u Ljubljani i diplomirala 2014. na smjeru konceptualizacija prostora.

Radi kao vizualna umjetnica i performerka članica HDLU-a Istre, a izlaže i nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji. Iako se primarno bavi crtežom, u njenom radu prisutno je brisanje granica među medijima pa često crteže kombinira s ostalim medijima poput instalacije, videa, fotografije, performansa te kabareta.

Tematike njenoga stvaralaštva su suvremene i angažirane, te izražavaju spektar osjećaja i socijalnih stanja današnjeg suvremenog društva.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja među kojima se ističe Unicefova nagrada za crtež. Često surađuje s mnoštvom drugih umjetnika kao što su La Pocha Nostra, Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate McIntosh, Janez Janša, Bojan Jablanovec – Via Negativa. (Sabina OROSHI)


Podijeli: Facebook Twiter