Postavlja se stakleni krov knjižnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu dana nakon pocetka rekonstrukcije dijela zgrade bivših Istarskih ugljenokopa Raša u Labinu radovi su ušli u najzahtjevniju fazu: ponovno se postavlja stakleni svod Mramorne sale, u kojoj ce biti smještena gradska knjižnica. Staklene kocke koje cine krov potrebno je savršeno precizno posložiti, a zatim betonirati. Naci približno iste kao one postavljene prije 70-ak godina bilo je izuzetno teško, doznali smo iz razgovora s gradonacelnikom Tuliom Demetlikom i procelnicom Odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarijom Lukšic.

Nova knjižnica dio je projekta koji uz nju obuhvaca preuredenje sale Radnickog savjeta i desne kupaonice za poslovode u salu za sastanke i internet kafe, bivši arhiv u podrumu postat ce depo za knjige, a lijeva kupaonica za poslovode bit ce preuredena u hodnik prema velikoj kupaonici i Lamparni. Ova dva prostora, zajedno s laboratorijem u podrumu, koji ce biti pretvoren u apartmane za gostujuce umjetnike, pricekat ce neku drugu investiciju. U tekucu ulazi još i asfaltiranje Pjacala i uredenje trga ispred ulaza u zgradu. Završetak gradevinskih radova, nakon cega preostaje opremanje prostora, ocekuje se do kraja ožujka 2010. godine.

Nastoji se zadržati što više izvornog izgleda pa ce tako u buducoj knjižnici biti vraceno dvadesetak cetvornih metara izvornih podnih plocica, a mramorne ploce zidova koje nedostaju, a po kojima je sala dobila ime, bit ce zamijenjene novima. Dijelovi plocica kupatila bit ce uklopljeni u novi izgled zidova. Strop hodnika koji s gornje strane nosi sve instalacije morao je zbog dotrajalosti biti ponovo izgraden. Bit ce konzervirana i tri preostala betonska rasvjetna stupa ispred zgrade, na pocetku Rudarske ulice, a zbog strogog konzervatorskog oka vec je nekoliko puta odgadano asfaltiranje Pjacala.

Ukupna investicija procjenjuje se na 16,2 milijuna kuna, u cemu je Gradu Ministarstvo kulture pomoglo s 1,2 milijuna, a Županija s 250 tisuca kuna. Radove izvodi De Conte prema projektu Zvonimira Kralja iz zagrebackog Public Designa, za nadzor je zadužen Damir Soric i Ingala. Za konzervatorski nadzor, u suradnji s pulskim Konzervatorskim odjelom, zadužen je Branko Orbanic iz žminjskog Kapitela.


Podijeli: Facebook Twiter