"Poštar uvijek zvoni dvaput" u Klubodromu Pulske filmske tvornice

Jessica Lang i Jack Nicholson
Jessica Lang i Jack Nicholson

U sklopu književno-filmskog programa "Bijele večeri", sutra će se u Klubu Pulske filmske tvornice, s početkom u 20 sati, prikazati ekranizacija klasičnog noir romana Jamesa M. Caina "Poštar uvijek zvoni dvaput" (1943). Roman je doživio čak sedam filmskih adaptacija, a u "Bijelim večerima" gledat će se ona iz 1981. godine, koju je režirao Bob Rafaelson i u kojoj briljiraju Jack Nicholson i Jessica Lang.

Cainov prvijenac bio je iznimno uspješan već prilikom objavljivanja te ga kritika smatra jednim od najvažnijih krimića 20. stoljeća. Stotinjak stranica brze radnje koja kombinira nasilje i senzualnost ipak je šokirala tadašnju javnost, pa je tako roman bio zabranjen u Bostonu. Priču pripovijeda glavni lik, Frank Chambers, lutalica koji se zaustavlja u maloj zalogajnici u ruralnom djelu Kalifornije gdje upoznaje prekrasnu Coru, nesretno udanu za starijeg muškarca, Nicka Papadakisa zvanog Grk. Romansa između Franka i Core brzo se razvija, pa dvojac počinje smišljati plan kako da se riješe Grka i naslijede zalogajnicu…

"Bijele večeri" program je Kluba PFT-a koji vodi novinar Boris Vincek, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok se nakon gledanja odvija diskusija s gledateljima. Pritom se pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter