Poštanska marka za Svjetski dan romskog jezika

screenshot s web-stranice Hrvatske pošte
screenshot s web-stranice Hrvatske pošte

Hrvatska pošta će 5. studenoga pustiti u optjecaj prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskog dana romskog jezika, s motivom teksta na romskom jeziku. Autorica joj je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba.

Marka nominalne vrijednosti 3,10 kuna tiskana je u nakladi od 100.000 primjeraka, a izdana je u arčiću od 9 maraka s jednim privjeskom, priopćeno je danas iz Ureda korporativnih komunikacija HP-a. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana.

Svjetski dan romskog jezika prvi je put obilježen 5. studenog 2009. godine u Zagrebu, na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH "Kali Sara". Kao datum obilježavanja odabran je 5. studenog jer je baš na taj dan objavljen prvi Romsko-hrvatski i hrvatsko-romski rječnik autora Veljka Kajtazija. Romski jezik je nestandardiziran i ima 60-ak dijalekata te je potreban daljnji rad na njegovoj normizaciji, kao i očuvanju i unapređenju.

Hrvatski sabor je prvi nacionalni parlament neke zemlje koji je službeno podupro obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika. Na taj dan svake se godine u Zagrebu organiziraju kulturne manifestacije te Svjetski simpozij o romskom jeziku, na kojem sudjeluju romolozi, lingvisti, književnici i novinari iz 20-ak zemalja, piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter